Blog > Komentarze do wpisu

Piróg Biłgorajski bez jaj z Sosem Cukiniowym

 

Składniki:

PIRÓG:

ziemniaki

kasza gryczana

ser biały

masło

odrobina mąki ziemniaczanej

czosnek

sól

pieprz

curry

zioła prowansalskie

gomasio z siemienia lnianego

nieco bułki tartej

(ugotowana fasola)

SOS:

duża cukinia

3 cebule

kilka pomidorów

marchew

sól

pieprz

gałka muszkatułowa

kwasek mlekowy

masło

zielona pietruszka


 

PIRÓG: Kaszę zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Ziemniaki gotujemy z przyprawami, odparowujemy, gnieciemy na puree, na którym roztapiamy masło. Rozprowadzamy po powierzchni kaszę gryczaną i odstawiamy na ok. 10 minut. Ser ugniatamy w większym naczyniu, dodajemy puree z kaszą, gomasio, zgnieciony ząbek czosnku, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Nakładamy do małej, "babkowej" blaszki, posmarowanej masłem, posypanej bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do części tej mieszanki możemy dodać zmieloną gotowaną fasolę, otrzymamy 2 smaki.

Dostateczna ilość soli, pieprzu, kaszy gryczanej i białego sera daje w efekcie lekko kwaśny, świeży smak, potrawa nie jest mdła. W proporcjach widocznych na fotografii kasza stanowi ok. 1/9 ilości ugniecionych ziemniaków. Proporcjami można się bawić dowolnie, stąd nie podaję ilości składników. Pieczemy godzinę, do chrupkości skórki i brzegów. Właściwej, stałej konsystencji piróg nabiera po pierwszym ostygnięciu. Następnego dnia można go odgrzać również w piekarniku.

SOS: Cukinię kroimy na średnie kostki, marchew w plastry, dusimy w małej ilości wody do miękkości. Na suchej patelni zmiękczamy pokrojoną w paski cebulę, dodajemy do niej masło i łączymy z cukinią. Na patelnię wrzucamy pokrojone, obrane ze skórek pomidory i dusimy. Na koniec mieszamy wszystko, zakwaszamy odrobiną kwasku i podajemy posypane pietruszką.

Sos powinien być nieco pikantny, jednak nie za bardzo ostry, ani nie za kwaśny.

Bardzo syty obiad. Piróg z każdą godziną jest coraz pyszniejszy:) Można go używać jako pasztetu lub podgrzanego na patelni na maśle, z grzybami lub dowolnym sosem.

 

 

Jak widać na powyższej fotografii, do piroga możemy dodać marchew - gotujemy w całości, kroimy w dużą kostkę i dodajemy na końcu, kiedy mieszamy wszystkie składniki. Marchew, w przeciwieństwie do groszku, czy kukurydzy, dobrze się kroi i nie narusza struktury ciasta.

Kaszę gryczaną możemy zastąpić kaszą jaglaną, dodajemy ją do masy ugotowaną na sypko.

W powyższym pirogu ser biały został zastąpiony serem kozio - owczym: pycha!

środa, 19 sierpnia 2009, sekrety-kuchni

Polecane wpisy

  • Ryż z warzywami na smażonym imbirze

    Składniki: ryż biały w torebkach kalafior brukselka seler pietruszka marchew por cebula czosnek pieczarki groszek imbir świeży (nie może być zeschnięty!) ghee l

  • Kasza jaglana na słodko (bez cukru!)

    Składniki: kasza jaglana 400g paczka rodzynek lub dwie - niesiarkowane! (ze sklepu ze zdrową żywnością) suszone morele niesiarkowane (są silnie zasadowe) daktyl

  • Pasta z fasoli

    Składniki: fasola biała lub czerwona kilka łyżek ryżu, niekoniecznie 4 duże marchweki 1 średni ziemniak kilka pieczarek 2 cebule czosnek czosnek niedźwiedzi gom



<myTaste.pl