Blog > Komentarze do wpisu
Piróg Biłgorajski bez jaj z Sosem Cukiniowym
Składniki: PIRÓG: ziemniaki kasza gryczana ser biały masło odrobina mąki ziemniaczanej czosnek sól pieprz curry zioła prowansalskie gomasio z siemienia lnianego nieco bułki tartej (ugotowana fasola) SOS: duża cukinia 3 cebule kilka pomidorów marchew sól pieprz gałka muszkatułowa kwasek mlekowy masło zielona pietruszka
PIRÓG: Kaszę zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Ziemniaki gotujemy z przyprawami, odparowujemy, gnieciemy na puree, na którym roztapiamy masło. Rozprowadzamy po powierzchni kaszę gryczaną i odstawiamy na ok. 10 minut. Ser ugniatamy w większym naczyniu, dodajemy puree z kaszą, gomasio, zgnieciony ząbek czosnku, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Nakładamy do małej, "babkowej" blaszki, posmarowanej masłem, posypanej bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do części tej mieszanki możemy dodać zmieloną gotowaną fasolę, otrzymamy 2 smaki. Dostateczna ilość soli, pieprzu, kaszy gryczanej i białego sera daje w efekcie lekko kwaśny, świeży smak, potrawa nie jest mdła. W proporcjach widocznych na fotografii kasza stanowi ok. 1/9 ilości ugniecionych ziemniaków. Proporcjami można się bawić dowolnie, stąd nie podaję ilości składników. Pieczemy godzinę, do chrupkości skórki i brzegów. Właściwej, stałej konsystencji piróg nabiera po pierwszym ostygnięciu. Następnego dnia można go odgrzać również w piekarniku. SOS: Cukinię kroimy na średnie kostki, marchew w plastry, dusimy w małej ilości wody do miękkości. Na suchej patelni zmiękczamy pokrojoną w paski cebulę, dodajemy do niej masło i łączymy z cukinią. Na patelnię wrzucamy pokrojone, obrane ze skórek pomidory i dusimy. Na koniec mieszamy wszystko, zakwaszamy odrobiną kwasku i podajemy posypane pietruszką. Sos powinien być nieco pikantny, jednak nie za bardzo ostry, ani nie za kwaśny. Bardzo syty obiad. Piróg z każdą godziną jest coraz pyszniejszy:) Można go używać jako pasztetu lub podgrzanego na patelni na maśle, z grzybami lub dowolnym sosem.
Jak widać na powyższej fotografii, do piroga możemy dodać marchew - gotujemy w całości, kroimy w dużą kostkę i dodajemy na końcu, kiedy mieszamy wszystkie składniki. Marchew, w przeciwieństwie do groszku, czy kukurydzy, dobrze się kroi i nie narusza struktury ciasta. Kaszę gryczaną możemy zastąpić kaszą jaglaną, dodajemy ją do masy ugotowaną na sypko. W powyższym pirogu ser biały został zastąpiony serem kozio - owczym: pycha! środa, 19 sierpnia 2009, sekrety-kuchni
|
< |