Blog > Komentarze do wpisu

Kasza jaglana na słodko (bez cukru!)

 

Składniki:

kasza jaglana 400g

paczka rodzynek lub dwie - niesiarkowane! (ze sklepu ze zdrową żywnością)

suszone morele niesiarkowane (są silnie zasadowe)

daktyle, opcjonalnie figi

paczka pestek dyni

paczka słonecznika

żurawina

wiórki kokosowe

orzechy włoskie i laskowe

cynamon

gałka muszkatułowa

chili

goździki i kardamon (możemy zalać je odrobiną wrzątku i wodę dolać do gotującej kaszy)

kurkuma

imbir

łyżeczka kawy mielonej lub ok. 6 łyżek zaparzonej

(bez fusów;))

skórka cytryny lub pomarańczy

pokrojone w drobną kostkę jabłko lub dwa - opcjonalnie

4 łyżki masła lub lepiej ghee

4 dojrzałe banany

tahini

olej kokosowy

 

Mała uwaga: jeśli damy tylko część z powyższych składników, kasza będzie równie pyszna - zmieniając produkty i przyprawy możemy za każdym razem uzyskać nieco inny smak.

Morele i daktyle, ewentualnie też figi, kroimy na cząstki i zalewamy wrzątkiem z rodzynkami i żurawiną. Kaszę płuczemy na sitku, prażymy na suchej patelni i zalewamy ok. 1,5l wrzątku, solimy do smaku ok. 1,5 łyżeczki soli, dorzucamy kawy, przypraw i gotujemy pod przykryciem ze skórką cytryny lub pomarańczy. Orzechy możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika. Pestki słonecznika, dyni i wiórki prażymy kolejno na suchej patelni na złoty kolor. Po 10 minutach do kaszy dodajemy wodę z daktyli i rodzynek. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, w razie potrzeby, jeśli ziarenka kaszy są jeszcze twarde w środku, dolewamy trochę wrzątku. W tym czasie na łyżce masła podsmażamy pokrojone w grubsze plasterki banany (ze szczyptą soli i z chili, które z masłem wzmocnią ich słodycz). Podczas podsmażania możemy dodać cynymon, imbir, kurkumę i gałkę muszkatułową.

Kiedy ziarenka kaszy są już ugotowane, lecz nie za miękkie, wyłączamy gaz, dodajemy masło (ghee), 2 łyżeczki tahini, 2 łyżeczki oleju kokosowego, orzechy, pestki, wiórki, banany, (ewentualnie jabłko) - kasza wchłonie pozostałą wodę. Jest przepyszna na ciepło i na zimno.

 

O leczniczych właściwościach kaszy jaglanej przeczytasz tutaj.

Smacznego!:)

 

piątek, 13 sierpnia 2010, sekrety-kuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/09 11:46:24
wersja prawdziwie wypasiona :P
-
2010/09/09 17:35:46
O tak! Obserwuję właśnie znajomą panią, która tak pokochała ten smak, że od 2 tygodni stosuje dietę z kaszy jaglanej w tej postaci - schudła już 6 kg, ma lepsze ciśnienie, czuje się świetnie, a przy tym zajada się pysznościami:) Wszystkie sąsiadki kręcą głowami i biorą przepis;)
-
2010/10/14 17:46:04
potwierdzam ,że przepyszne i po proszę więcej takich przepisów


<myTaste.pl