Blog > Komentarze do wpisu

Prawdziwa Czekolada bez cukru

Składniki:

tahina (najlepiej grecka "Saloniko", jest najsłodsza, nie ma w niej sezamowej goryczy)

słód daktylowy lub ksylitol lub miód

olej kokosowy

prawdziwe kakao (100%, nieodtłuszczone - można dostać w sklepie ze zdrową żywnością lub w "Kuchnie Świata")

chili

cynamon

imbir

kilka ziarenek soli morskiej

dwie szczypty kawy mielonej (lub dużo więcej, jeśli chcemy otrzymać czekoladę kawową)

prawdziwa wiejska śmietana lub/i roztopione masło (najlepiej klarowane, ghee)

uprażone wiórki kokosowe

prażony słonecznik

rodzynki, figi, daktyle i morele niesiarkowane

orzechy prażone, włoskie i laskowe

łyżeczka lub 4 łyżki spirytusu lub nalewki

 

Składniki mieszamy w dowolnych proporcjach. Smak takiej czekolady jest... nie do opisania:) Po prostu Podniebny Raj:) Najlepiej włożyć gotową czekoladę do zamrażarki, na ok. 15 minut, to wiąże składniki i uszlachetnia jej smak. Można podać na plastrze dojrzałej gruszki, z listkiem bazylii.

wtorek, 07 czerwca 2011, sekrety-kuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/14 17:34:19
o raju , jaki fajny przepis
-
2011/07/16 10:35:20
A jeszcze złoto spożywcze i jest naprawdę cymes:) Złoto znajdziesz po haśle AU528HZ
-
2019/02/14 19:22:06
Prawdziwa czekolada jest bardzo smaczna i ja często jej używam do różnego rodzaju deserów. Jak dla mnie przepisy z wkuchnizwedlem.wedel.pl/ są wyjątkowe ponieważ praktycznie każdym z nich znajdziemy czekoladę, którą ja osobiście bardzo lubię. W końcu nie ma lepszych słodkości niż prawdziwa i pyszna czekolada.


<myTaste.pl