Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
sobota, 31 stycznia 2009
Składniki:

puszka kukurydzy [polecam 'Pudliszki']
pieprz kolorowy
papryka
sól
oregano
curry
gałka muszkatołowa
masło


Kukurydzę należy podgrzać w wodzie, w ilości ją przykrywającej - może to być "kukurydziana" woda z puszki. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, papryki i gałki, po 3 szczypty oregano i curry. Podgrzewamy na małym ogniu, nie gotujemy.

Zostawiamy na ok. 10 minut, ponownie podgrzewamy, odcedzamy i już w miseczce dodajemy łyżkę masła, którego słodycz idealnie łączy się ze słodyczą kukurydzy.

 



"Wariant Meksykański"
 

Składniki jak wyżej, zamiast wody zalewamy kukurydzę sokiem pomidorowym. Można dodać zeszkloną na maśle cebulę z czosnkiem i 2 łyżki suszonej włoszczyzny (przy wersji rozbudowanej warto użyć świeżej i najpierw ugotować ją w soku pomidorowym z przyprawami i wkrojonym świeżym pomidorem - kukurydzę dodajemy na końcu).

 

Przyprawy dodatkowe to:

bazylia szczypta,

suszony koper 4 szczypty,

tandori masala 3 szczypty.

 

10:14, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Komentarze (2) »
środa, 28 stycznia 2009

Składniki:

kasza jęczmienna 200g
pesto bazyliowe 3-4 łyżki
curry 3 duże szczypty
kawa 2 duże szczypty
pieprz czarny i biały po 3 małe szczypty
gałka muszkatułowa 3 małe szczypty
tandori masala 4 duże szczypty
liść laurowy 2-3 liście
warzywa suszone 4 duże szczypty
czosnek (niekoniecznie) 4-5 ząbków
Vegeta ziołowa 4 małe szczypty
cytryna połówka

Kaszę prażymy, wrzucamy na wrzątek z liściem laurowym, vegetą, kawą, suszonymi warzywami, czosnkiem, tymiankiem, tandori i gałką muszkatułową. Kiedy ziarenka idealnie zmiękną, dodajemy pieprz, curry i pesto. Podajemy od razu lub odstawiamy, a przed podaniem odgrzewamy na patelni - potrawa zyskuje dodatkowy smak. Na talerzu kropimy sokiem z cytryny.

Ważne: solimy dopiero po dodaniu pesto, które jest mocno słone.
 
 
00:04, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 stycznia 2009

 

Składniki:

kasza gryczana
orzechy włoskie
zielona pietruszka
gałka muszkatułowa
kawa
kostka grzybowa

masło
imbir


Kaszę prażymy na patelni, z solą, na małym ogniu, mieszając. Kiedy ziarenka staną się sypkie i zmienią kolor oraz zapach na przyjemnie orzechowy, na ok. 2 ostatnie minuty prażenia dodajemy gałki muszkatułowej. Wrzucamy do wrzątku z grzybową kostką.


Gotujemy pod przykryciem z łyżką kawy, następnie bez pokrywki, a kiedy kasza jest miękka i sypka, a cała woda odparuje, odstawiamy już bez gazu na ok. 10 minut z drobno posiekanymi orzechami, imbirem i pietruszką, pod przykryciem. Dodajemy łyżkę lub dwie masła i podajemy.

22:26, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (2) »


<myTaste.pl