Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
niedziela, 13 lutego 2011

 

Składniki:

ryż biały w torebkach
kalafior
brukselka
seler
pietruszka
marchew
por
cebula
czosnek
pieczarki
groszek
imbir świeży (nie może być zeschnięty!)
ghee lub masło
rozmaryn
sól
pieprz biały (bardzo lubią się z imbirem:))
majeranek
zioła prowansalskie
czarnuszka
curry
cząber
kminek
garam masala do ryżu (jeśli lubisz)
słonecznik łuskany
tahini


Kalafiora średnio rozdrabniamy, marchew, selera i pietruszkę kroimy w słupki, brukselka zostaje w całości. Do osolonej wrzącej wody z curry, kminkiem i czarnuszką wrzucamy warzywa na ok. 2 minuty, trzymamy na małym ogniu. Odcedzając przekładamy do suchego garnka.

Do tej samej wrzącej wody dodajemy dużą ilość rozmarynu (śmiało:)) i gotujemy ryż pod przykryciem.

Na suchej patelni prażymy słonecznik, zanim do końca się zezłoci, dodajemy ghee, pokrojoną dowolnie cebulkę, por i pieczarki i podsmażamy na małym ogniu - najpierw pod przykryciem, później (kiedy pojawi się woda z pieczarek) bez. Dodajemy sól, kminek, cząber, biały pieprz, curry i garam masalę. Mieszamy w osobnym garnku z ugotowanym ryżem.

Na patelni smażymy na ghee imbir pokrojony w drobną kosteczkę i czosnek. Kiedy staną się złote, dodajemy warzywa, groszek, doprawiamy solą, majerankiem, białym pieprzem, kminkiem, czarnuszką, curry i ziołami prowansalskimi - na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tahini.

 

Tak przygotowany zestaw pyszny jest również po odgrzaniu na patelni. Podane warzywa można opcjonalnie zmieniać wg upodobań smakowych.

 

Za imbirową inspirację dziękuję Kasi i Zbyszkowi:)))

 

Tagi: imbir ryż
15:21, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »


<myTaste.pl