Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
środa, 25 listopada 2009

 

Składniki:

fasola biała lub czerwona

kilka łyżek ryżu, niekoniecznie

4 duże marchweki

1 średni ziemniak

kilka pieczarek

2 cebule

czosnek

czosnek niedźwiedzi

gomasio z siemienia lnianego

pieprz czarny i biały

sos sojowy japoński tamari

majeranek

kminek mielony

cząber

masło

kilka zmielonych orzechów włoskich

 

 

Namoczoną fasolę gotujemy, np. w wodzie, w której gotowały się warzywa. Pasta, jeśli dodamy głównie fasoli i marchwi, wyjdzie pyszna, tak czy inaczej, nawez bez ryżu, czy pieczarek. Orzechy włoskie bardzo uszlachetniają jej smak, a do tego sprawiają, że przyswoimy więcej wartościowych białek z fasoli. Fasola, wg medycyny chińskiej, wzmacnia nerki. Proponuję wypróbować każdy jej rodzaj, zwykłą drobną, pięknego jasia, czerwoną, mung - każda da pastę o innym smaku. Jeśli używamy jajek lub w inny sposób zagęścimy masę (np. mąką ziemniaczaną i gomasio), po upieczeniu otrzymamy pyszny pasztet fasolowy.

Drobno posiekane pieczarki podsmażamy z cebulą, mielimy wszystkie składniki, choć ciekawy efekt daje też rozgniecenie ich - powstaje masa o innej konsystencji. Czosnek w ilości wg potrzeby wgniatamy, czosnku niedźwiedziego dodajemy śmiało, ma delikatny smak i jest bardzo bardzo zdrowy. Dla konsystencji i słodyczy dodajemy masło i gotowe. Kanapkę posypujemy oczywiście czosnkiem niedźwiedzim:)

Przepis jest pomysłem, na bazie którego można doskonale bawić się smakami - obok kilku łyżek ryżu dodać jako przyprawę podobną ilość jakiejkolwiek kaszy, mieszać fasole, dodać musztardy - im więcej zabawy, tym pyszniej!:)

22:00, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »

Stosunkowo mało znany, zwany potocznie dzikim. Kiedyś z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej. Czosnek niedźwiedzi zawiera szereg substancji czynnych, m.in. olejki eteryczne, których najważniejszym składnikiem jest siarka aktywna, odgrywająca ważną rolę w procesie przemiany materii.

Aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, chemikaliów, pestycydów i innych związków toksycznych. Czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie. Dla porównania, pospolity ma 1,7 g siarki aktywnej w 100 g  substancji suchej, zaś niedźwiedzi aż 7,8 g! W niedźwiedzim znajduje się 20 razy więcej adenozyny - substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu jednocześnie. Witaminy te oraz selen należą do przeciwutleniaczy niwelujących w organizmie wolne rodniki. Adenozyna wpływa też bardzo korzystnie na krążenie krwi w całym ustroju, szczególnie w obrębie serca i głowy – co warto wypróbować przy migrenie oraz szumach w uszach.

Badania naukowe dowodzą, że czosnek niedźwiedzi zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozrzedza krew i poprawia jej cyrkulację w naczyniach krwionośnych. Ważnym aspektem jest też jego wysoki poziom żelaza, aż 30 % przewyższa cz. pospolity. Żelazo to jest dobrze przyswajalne i nie powoduje zaburzeń żołądkowych ani zaparć, charakterystycznych w przypadku podawania żelaza w formie „medykamentowej”. Ponadto, w czosnku niedźwiedzim stwierdzono takie substancje, jak flawonidy, saponiny, bogaty zestaw enzymów i aminokwasów, mangan oraz związki o działaniu antybiotycznym.


W Niemczech dziki czosnek ma zastosowanie jako środek obniżający cholesterol oraz ciśnienie krwi, w leczeniu trombozy, arteriosklerozy, migreny i tinnitusa; jako doskonały odtruwacz organizmu; wykorzystuje się też do regeneracji flory bakteryjnej jelit (odpowiedzialnej za kondycje naszego układu odpornościowego), po kuracjach antybiotykowych. Czosnek niedźwiedzi jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych w zwalczaniu drożdżaka Candida albicans. Dodatkowym atutem jest fakt, że spożywany w postaci suszu lub nalewki jest pozbawiony charakterystycznego zapachu.

Kupimy go w każdym sklepie zielarskim.

źródło: internet

21:39, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »


<myTaste.pl