Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
piątek, 03 grudnia 2010

 

Przenośny Aktywator Wody

 

Oto mój mały przyjaciel. Dzięki niemu to, co gotuję, smakuje jeszcze lepiej:)

 

Czym jest to kółeczko?

Przenośny Aktywator Wody służy do energetyzowania napojów.

Brzmi tajemniczo?:) Sprawa jest prosta - stawiam na nim wodę, której później używam do przygotowywania potraw lub gotową potrawę. Już szklanka takiej naenergetyzowanej wody dolana do zupy działa jak "niewidzialna przyprawa". Uszlachetnia smaki i łączy je w harmonijną całość. Taka zupa, sos, czy czekolada postawiona na Aktywatorze "przegryza się" dużo szybciej niż bez niego.

 

Co robi Aktywator?

- poprawia energetykę wody, napojów gorących i zimnych oraz pożywienia
- poprawia smak napojów
- nadaje wodzie miękkość i słodycz
- oczyszcza organizm z toksyn, podnosi odporność
- poprawia przemianę materii
- służy ogólnej rewitalizacji

Woda to ponad 80% naszych ciał, umożliwia m.in. prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych, więc jakość przyjmowanych płynów ma duży wpływ na naszą ogólną sprawność i samopoczucie. Polecam ciekawy artykuł "Woda - królowa życia">>>.

Ciekawostką jest, że taka woda z Aktywatora świetnie regeneruje rośliny domowe, a koty i psy, mając
do wyboru wodę "aktywowaną" lub nie, wybierają tę pierwszą:)


Edit: W odpowiedzi na pytania --> pojawiło się bardziej zaawansowane urządzenie: BioVitalizer. To next level dla mojego podniebienia. Można o nim przeczytać tutaj>>>

Moja Qchnia ma teraz nowy power, zwłaszcza że na całą instalację w domu zamontowałam Domowy Aktywator Wody, a on daje radę nawet w restauracjach:) Kto by pomyślał, że z wodą może być podczas gotowania aż taka smakowa zabawa!
 


BioVitalizer

Historia grzybka

Grzybek wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Kaukascy górale odkryli go "przez przypadek" przy produkcji zsiadłego mleka i tak powstał zdrowotny napój. Grzybka do Polski przywiózł profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Chorował na raka wątroby i został całkowicie wyleczony grzybkiem przez mnicha tybetańskiego. Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka.

 

 

Właściwości lecznicze grzybka:

1. Reguluje przemianę materii w organizmie
2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych
3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych
4. Jest probiotykiem, leczy wszystkie stany zapalne w organizmie
5. Wytwarza interferon- substancję zwalczającą wirusy
6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych
7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi
8. Leczy wątrobę, śledzionę i trzustkę
9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe
10. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie
11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
12. Eliminuje stany zmęczenia, wyczerpania, łagodzi skutki stresu
13. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie
14. Wzbogaca mleko w witaminy, stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.

Kefir z grzybka zawiera unikalne i o większej różnorodności szczepy bakterii w stosunku do innych jogurtów, czy kefirów.

Hodowanie grzybka:

Zalewamy w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka (na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok. 150 ml mleka itd.) Po 24 godzinach cedzimy przez sitko (plastikowe - grzybek nie znosi metalu). Grzybka na sitku płuczemy zimną bieżącą wodą, aż woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta. Ponownie umieszczamy grzybka w przepłukanym słoiku i zalewamy na 24 godziny mlekiem (nie zakręcamy słoika, najlepiej zabezpieczyć go gazą). Jeśli wyjeżdżamy na kilka dni, można zostawić grzybka w większej ilości mleka, ja zostawiam go na max. 3 dni w 2 litrach, w chłodne dni nawet do 4 dni.

Używamy zwykłego mleko pasteryzowanego, o krótkim terminie ważności - nie UHT. A jeszcze lepiej prawdziwego wiejskiego od gospodarza, jeśli mamy dostęp:)

Dla urozmaicenia codziennej degustacji można miksować kefir z owocami. Dobrze smakuje też z czarnym pieprzem.

Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go rano. Po tym czasie robimy 10 -cio dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet kilka lat. W kuracji należy robić przerwy, ponieważ organizm przyzwyczaja się do leczniczych substancji, co zmniejsza ich działanie. Robiąc przerwy w piciu napoju z grzybka uzyskujemy lepszy efekt leczniczy.


Z kefiru można robić serek:

Wystarczy 2 litry kefiru, oczywiście może być go więcej. Podgrzewamy go w garnku do ok. 70 stopni (podgrzanie do wyższej temperatury, bliskiej wrzeniu sprawi, że serek będzie nadal pyszny, ale bardziej suchy i sypki), odstawiamy na chwilę (w prosty i szybki sposób możemy otrzymać serek o dowolnym smaku - dodajemy soli i dowolnych przypraw: może to być czubryca, czosnek granulowany, pieprz czarny, oregano, itd. Wywar intensywnie mieszamy i od razu przelewamy przez gazę. Serka nie odciskamy - otrzymujemy przepyszny serek zbliżony w smaku do fromage), na większym sitku kładziemy gazę, przelewamy zawartość garnka i zostawiamy do odsączenia. Aby serek był najlepszej konsystencji, nie odciskamy, ale podwieszamy np. nad zlewem i pozostawiamy aż odcieknie - ja zdejmuję go już wtedy i przekładam do miseczki, zostawiony na całą noc jest jak na mój gust zbyt suchy.
Otrzymana po odcedzeniu serka serwatka ma dużą wartość odżywczą i ciekawy smak, więc można jej użyć np. do zupy (dolewamy do gotowego wywaru, kiedy wszystkie składniki są już miękkie).
Na śniadanie mamy własny pyszny i zdrowy serek:)

Serwatki lub całego kefiru można użyć zamiast wody do zrobienia ciasta chlebowego.

Kefir jest też świetną bazą dla sosu do np. surówki.

Polecam także maseczkę z kefiru - działa lepiej niż krem i przyspiesza regenerację skóry. 

 

 




na podstawie:
grzybektybetanski.pl.tl
grzybektybetanski.foreo.pl
"Poradnik Uzdrawiacza" - IV 2002
i własnych bogatych doświadczeń:)

foto:internet



<myTaste.pl