Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
środa, 25 marca 2009

Składniki:

ziemniaki

5 brukselek

2 marchewki

cebula

garść soczewicy czerwonej

garść kaszy jaglanej

sól

pieprz biały

dużo majeranku

sporo zielonej czubrycy

szczypta curry

szczypta tandori masala

pół puszki kukurydzy

masło

 

Połowę cebuli podsmażamy, resztę składników gotujemy do sporej miękkości. Otrzymamy oryginalny smak, przypominający nieco żurek. Podajemy z gomasio lub prażonym słonecznikiem.

22:42, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 marca 2009

Składniki:

śmietana 18%

tandori masala

bazylia

zioła prowansalskie

oregano

pieprz czarny

pieprz biały

curry

gałka muszkatułowa

czubryca zielona

suszone pomidory

oliwa lub olej z pestek winogron

 sól

Przyprawy mieszamy ze śmietaną, odstawiamy na 15 - 30 minut, podajemy do ryżu, kasz, ziemniaków, warzyw, sosów i przekąsek. 

22:01, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

ziemniaki

marchew

brokuł

cebula

liść laurowy

ziele angielskie

majeranek (sporo)

tamari

sól

czubryca zielona

pieprz czarny

pieprz biały

suszone pomidory

gomasio z siemienia lnianego

masło

odrobina tandori

 

Warzywa gotujemy z cebulą, masłem, czubrycą, liściem laurowym, zielem angielskim, tamari i majerankiem, w ilości wody kilka cm ponad powierzchnię warzyw. Kiedy zmiękną, wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe i miksujemy warzywa, dodając pozostałe przyprawy i ewentualnie masło do smaku. Krem przepyszny jest ze śmietaną. Posypujemy prażonym słonecznikiem i płatkami migdałów lub gomasio.

19:08, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 marca 2009

Składniki:

orzechy włoskie

orzechy laskowe

migdały

sezam

słonecznik

masło z orzechów arachidowych

rodzynki

daktyle

słód daktylowy lub cukier

wiórki kokosowe

bezsmakowa oliwa lub olej z pestek winogron

sok z cytryny

cynamon

chilli

gałka muszkatułowa

imbir

kardamon

kurkuma

kakao

Orzechy i migdały wkładamy do piekarnika na 100 stopni, do zbrązowienia. Słonecznik, sezam i wiórki prażymy osobno na suchej patelni. Rodzynki i daktyle moczymy z przyprawami, zalane wrzącą mocną herbatą czarną lub owocową. Wszystkich przypraw używamy z umiarem, zwłaszcza chilli. Mielimy orzechy, nasiona, część wiórków i rodzynki z daktylami (dodajemy razem z wodą), dodajemy tłuszcz, kakao, masło orzechowe i słód (jeśli nie mamy słodu, lepiej posłodzić cukrem niż miodem, ze względu na jego dominujący smak, miodu można ewentualnie użyć jako przyprawy). Formujemy małe kulki (mniejsze niż na fotografii;) i obtaczamy wiórkami.

Przepis ten jest rozbudowaną propozycją, celowo nie podaję proporcji, jako że zależne są one od aktualnej ochoty na smak - im więcej sezamu dodamy, tym bardziej smak będzie przypominał chałwę. Słonecznik może posłużyć raczej za wypełniacz o neutralnym smaku, za to bardzo zdrowy. Śmiało możemy też pominąć niektóre składniki, zachęcam do eksperymentów, taki słodycz świetnie zastępuje syntetyczne, a jest bardzo zdrowy.

Z części masy możemy upiec przepyszne ciasteczka.

 

15:30, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 marca 2009

Składniki:

czerwona kapusta

orzechy wloskie

daktyle

oliwa

sok z cytryny

ocet

sól

cukier

pieprz

czosnek

 

Kapustę kroimy, przyprawiamy, dodajemy sparzone posiekane orzechy i odstawiamy mocno przyciśniętą na pół godziny.

 

23:51, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 marca 2009

Składniki:

2 płaskie łyżeczki tymianku

1/3 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej

1/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki chilli

3 małe suszone papryczki chilli

7 goździków

12 kulek pieprzu

1/4 łyżeczki masła

1 l wody

 

Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem, gotujemy co najmniej 15 minut, odstawiamy na kolejne 5. Herbata przydatna profilaktycznie, na rozgrzanie i przeziębienie. Jej zaletą jest skupienie kilku różnych substancji rozgrzewających, warto pić często małymi porcjami.

 

23:46, sekrety-kuchni , Napoje
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

1kg obranych jabłek

1kg obranej dyni

szczypta soli

1/4 szklanki kaszy mannej

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka masła

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/3 łyżeczki imiru

1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej

chilli na czubku lyżeczki

30 g soku z cytryny

 

Obraną dynię kroimy drobno, wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej wody, ok. 1,5 cm na dnie garnka (podczas gotowania - na małym ogniu - puści sok). Mieszamy często, po ok. 15 minutach dodajemy obrane, pokrojone na 8 lub 16 części jabłka, masło i małą szczyptę soli, rozgotowujemy do absolutnej miękkości. Intensywnie mieszając dodajemy kaszę manną, cukier i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę, wlewamy sok z cytryny i miksujemy. Jeśli chcemy dodać więcej jakiejś przyprawy, robimy to, dopóki mus jest gorący. Ważne, żeby w pierwszym etapie nie gotować z cukrem, żeby jabłka i dynia się nie przypaliły. Można wzbogacić smak odrobiną cynamonu. 

 

23:34, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

kilka buraków

sól

czubryca zielona

curry

rozmaryn

sezam

czosnek

sok z cytryny

pieprz czarny

olej z pestek winogron

 

 

 

Buraczki gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody lub pokrojone w plastry na parze, z solą, curry, rozmarynem i czubrycą. 

Sezam prażymy na złoto, na suchej patelni z odrobiną soli, możemy dodać słonecznik. Mieszamy z 2 - 3 ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu i olejem.

 


Otrzymaną masę układamy na plastrach buraczków, przyzdabiamy zieloną pietruszką lub listkiem bazylii  i podajemy.

 

22:01, sekrety-kuchni , Do 15 minut
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 marca 2009

Składniki:

czarna herbata

cytryna

goździk

kardamon

cukier waniliowy migdałowy i cynamonowy

(niewiele, kilka do kilkudziesięciu kryształków)

cukier

 

Herbatę parzymy 3 minuty, odcedzamy. Do dzbanka dodajemy cukier i przyprawy, wkrajamy plasterki cytryny, wyciskając je. Herbata powinna być dobrze kwaśna i dobrze słodka.

21:57, sekrety-kuchni , Napoje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 marca 2009

 

Świetny ukraiński sposób na użycie dobrej wody z ogórków kiszonych. Przez około 2 minuty obgotowujemy warzywa - może to być brukselka, biała lub czerwona kapusta (w kawałkach dowolnej wielkości), ziemniaki, seler, marchew, pietruszka, kalafior - na co tylko mamy ochotę - po czym ostudzone zalewamy wodą po ogórkach. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni.

Smak nie do opisania, otrzymana w ten sposób czerwona kapusta jest pyszną podstawą do surówki z ząbkiem czosnku. Warzywa można jeść na surowo, można też podgotować z przyprawami na parze. Ukiszone mają działanie silnie alkalizujące.

23:46, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2


<myTaste.pl