Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
środa, 19 sierpnia 2009

 

Składniki:

kawa zbożowa, może być zwykły Anatol

dowolna kawa mielona

mleczko do kawy zagęszczone

świeża mięta lub suszone płatki róż - dla odmiany imbir: świeży lub w proszku

cukier

 

 

Jeśli znudził nam się smak zwykłej kawy, albo nie chcemy pić naturalnej w zbyt dużych ilościach, a na smak kawy mamy ogromną chęć, np. o 20.00 - polecam Mleczaka. Do dużego kubka wkładamy torebkę lub dwie zbożowej, dodajemy łyżeczkę naturalnej dla smaku i kilka listków świeżej mięty lub kilka główek różanych. Zalewamy wrzątkiem do ponad połowy kubka, po 2 minutach słodzimy wg uznania i potrzeby, wyciągamy torebkę, dodajemy mleczko i gotowe.

 

20:17, sekrety-kuchni , Napoje
Link Komentarze (1) »

 

Składniki:

PIRÓG:

ziemniaki

kasza gryczana

ser biały

masło

odrobina mąki ziemniaczanej

czosnek

sól

pieprz

curry

zioła prowansalskie

gomasio z siemienia lnianego

nieco bułki tartej

(ugotowana fasola)

SOS:

duża cukinia

3 cebule

kilka pomidorów

marchew

sól

pieprz

gałka muszkatułowa

kwasek mlekowy

masło

zielona pietruszka


 

PIRÓG: Kaszę zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Ziemniaki gotujemy z przyprawami, odparowujemy, gnieciemy na puree, na którym roztapiamy masło. Rozprowadzamy po powierzchni kaszę gryczaną i odstawiamy na ok. 10 minut. Ser ugniatamy w większym naczyniu, dodajemy puree z kaszą, gomasio, zgnieciony ząbek czosnku, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Nakładamy do małej, "babkowej" blaszki, posmarowanej masłem, posypanej bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do części tej mieszanki możemy dodać zmieloną gotowaną fasolę, otrzymamy 2 smaki.

Dostateczna ilość soli, pieprzu, kaszy gryczanej i białego sera daje w efekcie lekko kwaśny, świeży smak, potrawa nie jest mdła. W proporcjach widocznych na fotografii kasza stanowi ok. 1/9 ilości ugniecionych ziemniaków. Proporcjami można się bawić dowolnie, stąd nie podaję ilości składników. Pieczemy godzinę, do chrupkości skórki i brzegów. Właściwej, stałej konsystencji piróg nabiera po pierwszym ostygnięciu. Następnego dnia można go odgrzać również w piekarniku.

SOS: Cukinię kroimy na średnie kostki, marchew w plastry, dusimy w małej ilości wody do miękkości. Na suchej patelni zmiękczamy pokrojoną w paski cebulę, dodajemy do niej masło i łączymy z cukinią. Na patelnię wrzucamy pokrojone, obrane ze skórek pomidory i dusimy. Na koniec mieszamy wszystko, zakwaszamy odrobiną kwasku i podajemy posypane pietruszką.

Sos powinien być nieco pikantny, jednak nie za bardzo ostry, ani nie za kwaśny.

Bardzo syty obiad. Piróg z każdą godziną jest coraz pyszniejszy:) Można go używać jako pasztetu lub podgrzanego na patelni na maśle, z grzybami lub dowolnym sosem.

 

 

Jak widać na powyższej fotografii, do piroga możemy dodać marchew - gotujemy w całości, kroimy w dużą kostkę i dodajemy na końcu, kiedy mieszamy wszystkie składniki. Marchew, w przeciwieństwie do groszku, czy kukurydzy, dobrze się kroi i nie narusza struktury ciasta.

Kaszę gryczaną możemy zastąpić kaszą jaglaną, dodajemy ją do masy ugotowaną na sypko.

W powyższym pirogu ser biały został zastąpiony serem kozio - owczym: pycha!

19:38, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 sierpnia 2009

 

Składniki:

dobre ziemniaki

cebula

marchew

masło

świeży lubczyk i oregano

czarnuszka


 

Ziemniaki gotujemy z cebulą i marchwią, małą i słodką, najlepiej z ogródka. Wody nie wylewamy, ponieważ przyda nam się do przyrządzenia zupy marchwiowo - ryżowej. Jeśli mamy pod ręką kawałek selera, czy kabaczka, dodajmy.

Po ugotowaniu mielimy z masłem, podajemy posypane czarnuszką. Dobrym dodatkiem jest kontrastowa w smaku surówka pomidorowo - patisonowa.

 

Tak przygotowane puree zabiera w nieprawdopodobnie przyjemną słodką podróż.

 

19:58, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »

 

Składniki:

dojrzały nasłoneczniony pomidor

cebula

patison w occie

oliwa

pieprz

sól

kwasek spożywczy

świeże oregano

odrobina mielonego prażonego lnianego siemienia

 

 

Składniki kroimy, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 min. jeśli jest to możliwe.

Doskonały dodatek do puree, również marchwiowego.

 

19:38, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »


<myTaste.pl