Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
niedziela, 07 sierpnia 2011

 

Niedawno odkryłam kwiaty - uwielbiam floksy i goździki, a kwaśne płatki czerwonej begonii, kiedy zagryzać nimi surówkę lub słodką kolbę kukurydzy polanej ghee z solonym prażonym słonecznikiem z czosnkiem - mmmm, pycha!:) To fascynujący świat smaków.

 
Przykładowe kwiaty jadalne
to: akacja, aksamitka, anyż, bazylia, begonia, bez czarny, bez lilak, bławatki, bratek, brokuł, chryzantema, cukinia, czosnek, dynia, fasolka, fiołek, floks, geranium, goździkowiec, grusza, groszek, hibiskus, jabłoń, jaśmin, judaszowiec, karczoch, kolendra, koniczyna, koper, kalafior, lawenda, liliowiec, lipa, lubczyk, lwia paszcza, mak, mięta, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, oregano, pomarańcza, pierwiosnek, rozmaryn, róża, rukola, rumianek, słonecznik, stokrotka, szałwia, szczawik zajęczy, szczypiorek, ślaz, śliwka, tulipan, tymianek, wiciokrzew japoński, wiśnia.

Popularne kwiaty niejadalne to m.in.: jaskier, konwalia, piwonia, narcyz i lilia. Jeżeli kwiat nie smakuje lub intuicyjnie nie mamy ochoty go próbować - lepiej sprawdzić, czy jest jadalny lub.... nie jeść zbyt dużych ilości naraz;) Ważne, żeby kwiaty pochodziły z miejsca, w którym nie były sztucznie nawożone lub pryskane (kwiaciarnia odpada;)) - nie zbieramy ich też przy drodze.

 Fiołek zawiera bardzo dużo wit.C (liście mają jej więcej niż wszelkie warzywa - można dodawać je do sałatek)

Nasturcja działa podobnie do antybiotyku. Zawarte w niej związki siarki unieszkodliwiają bakterie, zwłaszcza interesujące się płucami i pęcherzem moczowym. Ułatwia oddychanie podczas przeziębienia, zawiera dużo witaminy C. Wchłanianiu witaminy C sprzyjają zawarte w kwiatach flawonoidy.

Jadalna jest cała roślina - ma pikantny i delikatnie piekący smak. Liści można używać do surówek jak sałatę albo przekładać nimi kanapki. Kwiaty ożywią kolorystycznie sałatkę. Z nasion robi się kapary. Trzeba je zebrać w połowie wzrostu, jeszcze zielone, zostawić kawałek ogonka, umyć, włożyć do słoika i zalać świeżo zagotowanym jabłkowym octem.

Jadalne są pąki liliowców (nie mylić z liliami!), można je dodawać do zup (wzbogacają ich smak dodane kilka minut przed końcem gotowania), a kwiaty można smażyć w cieście. Należy wtedy odciąć podstawę, rozpłaszczyć kwiat, zanurzyć w cieście i przyrumienić z obu stron.

Kwiaty akacji zawierają olejek eteryczny i flawonoidy, działające dobrze na nerki. Pomagają oczyszczać organizm z toksyn, usprawniają proces filtracji krwi i osocza. Potrawy z kwiatami akacji są lecznicze dla żołądka. Zawarte w płatkach substancje dobrze działają na śluzówkę przełyku.

Za intensywną barwę nagietka odpowiadają karotenoidy, które organizm zamienia w witaminę A. W nagietku znajdują się też przeciwzapalne trójterpeny, które pobudzają odnowę tkanek i zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. Potrawy i herbatki z płatkami nagietka przyjemnie działają na przewód pokarmowy. Można je ususzyć i dodawać do potraw - przyspieszają przemianę materii.

Liście nagietka można dodać do sałatki, najlepiej skropić je oliwą, żeby zawarta w nich witamina A lepiej się wchłonęła. Używaj tylko młodych i świeżych listków, które najlepiej zbierać, gdy mocno świeci słońce. Mają charakterystyczny żywiczny zapach, pikantny smak i barwią potrawy na żółto.

Jedzenie kwiatów, odczuwanie jak smakują różne kolory, uwrażliwia smak. Pochodzi on zwykle od zapachu lub koloru. Są kwiaty, które smakują jak czosnek, czy sałata - fascynująca jest ta chwila pierwszego kontaktu, kiedy nie wiadomo "czego się spodziewać" - jest żywa i świeża. Pyszna zabawa:)

 



Materiał opracowany na podstawie doświadczeń własnych oraz:
kambuzela.blox.pl
samozdrowie.pl

16:50, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Komentarze (1) »


<myTaste.pl