Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
środa, 14 października 2009

 

Składniki:

ziemniaki

fasolka szparagowa

cukinia

marchew

cukinia lub kabaczek

ryż biały lub brązowy

cebula

czosnek

kumin

pieprz

świeży lubczyk

ziele angielskie

sos tamari

kminek mielony

curry

masło

zielona pietruszka

 

 

Gotujemy wodę z marchewką i przyprawami. W tym czasie umyte ziemniaki kroimy na grube plastry, na ok 3 części. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości, dodając po ok. 10 minutach pokrojoną w grubą kostkę cukinię lub kabaczka.

Odlewamy wodę i gotujemy w niej fasolkę szparagową.

Odlewamy wodę ponownie i gotujemy ok. 100g ryżu białego lub brązowego. Oczywiście możemy użyć wywaru do ponownego zagotowania czegokolwiek.

Układamy ziemniaki i fasolkę na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

 

W tym czasie przygotowujemy sekret tej potrawy: kroimy cebulę, wrzucamy na suchą patelnię i zmiękczamy z solą. Dodajemy masło (tyle, żeby wystarczyło do obfitego polania warzyw), a kiedy się roztopi, ściągamy z gazu i wciskamy taką ilość czosnku, na jaką tego dnia mamy ochotę. (O tej porze roku - jesień, zima - dobrze używać go częściej, wzmacnia układ odpornościowy). Możemy dodać gomasio z siemienia lnianego, a następnie polewamy warzywa z piekarnika, które przedtem posypujemy ugotowanym ryżem. Ozdabiamy czarnym pieprzem i zieloną pietruszką.

Taka maślano - cebulowo - czosnkowa polewa uatrakcyjnia smak zwłaszcza ziemniaków, ale z powodzeniem możemy jej używać do wszelkiego rodzaju warzyw i kasz.

 

23:25, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »

 

Składniki:

dobre, słodkie buraki

woda po gotowaniu buraków

marchew

3 - 4 ziemniaki

pieprz

kwasek spożywczy

masło

 

 

Któregoś dnia przyrządzamy do ziemniaczków gotowane buraczki z cebulą, pieprzem, oliwą i gałką muszkatułową, zakwaszamy kwaskiem spożywczym i odstawiamy na ok. pół godziny. Wodę z gotowania zachowujemy (nie dłużej niż 2 dni - koniecznie w lodówce) i teraz użyjemy jej do Barszczu nad barszczami. Dobrze, jeśli do gotowania buraków dodaliśmy sól, cebulę, ziele angielskie, nieco kminku mielonego, curry i sos tamari.

Jesteśmy w posiadaniu wody o wyjątkowych walorach smakowych. To ona jest sekretem tej zupy - podwójnie nasączona sokiem z buraków. Wrzucamy pokrojone wg uznania buraki i marchew. Zimą nie należy warzyw zbyt rozdrabniać. Gotujemy na niewielkim ogniu, za to długo, jeśli akurat jest jesień lub zima. Ma to dwie zalety: wydobywamy z buraków maximum smaku i nadajemy zupie charakter rozgrzewający. Około 20 minut przed planowanym zakończeniem gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki.

Po zakończeniu gotowania pieprzymy pieprzem czarnym i białym, zakwaszamy, zagotowujemy i odstawiamy na ok. 10 minut. Próbujemy, dokwaszamy lub dolewamy wrzątku, jeśli trzeba (uwaga jednak, by nie rozwodnić smaku buraków zbyt mocno) i podajemy z masłem. Smak szlachetny i boski:)

22:37, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »


<myTaste.pl