Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
środa, 29 lipca 2009

 

Składniki:

dobre ziemniaki

seler

marchew

cebula

czosnek

pieczarki

kukurydza

liść laurowy

ziele angielskie

świeży lubczyk

zielona pietruszka

majeranek

tymianek

kumin

 

Ziemniaki gotujemy z przyprawami, dużą ilością lubczyku i warzywami. Seler kroimy na grube plastry, a te na 4. Uzyskamy "bardzej selerowy" smak niż przy drobnych kawałkach. Pieczarki dusimy w całości w niewielkiej ilości osolonej wody z masłem, częścią czosnku i cebuli.

 

Składniki łączymy, dodajemy kukurydzę i posypane tymiankiem zapiekamy w piekarniku. Podajemy z masłem i gomasio z siemienia lnianego. Posypujemy zieloną pietruszką i posiekanym lubczykiem.

 

00:28, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lipca 2009

 

Składniki:

3 marchewki

mały pomidor

garść ryżu

garść kaszy jęczmiennej

kilka fasolek szparagowych

3 ziemniaki

1/3 kalafiora

masło

sól

pieprz czarny

czarnuszka

świeży estragon

świeże oregano

spożywczy kwas mlekowy

garść orzechów włoskich

garstka siemienia lnianego

woda po gotowanych warzywach, tutaj po fasolce szparagowej, gotowanej w wodzie po ziemniakach

 

 

W termomiksie mielimy orzechy z siemieniem. Do wody po gotowanych warzywach dodajemy wszystkie składniki, oprócz kwasu mlekowego. Gotujemy do maksymalnej miękkości, mielimy, zakwaszamy i gotowe. Zupa następnego dnia jest jeszcze lepsza. Należy więc przyrządzić większą jej ilość, żeby coś zostało:) Ma tak fantastyczny smak, że nawet ja - miłośniczka dodawania do zup śmietany - po wykonaniu "spróbki" z małą ilością, nie chciałam jej "psuć".

 

19:45, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (2) »
środa, 22 kwietnia 2009

 

Składniki:

wywar z warzyw

ryż biały i dziki w ulubionych proporcjach

kukurydza

słonecznik

masło

 

Ryż podprażamy na suchej patelni, wrzucamy do wrzącego wywaru z warzyw. Możemy użyć wody, w której gotowaliśmy warzywa z przyprawami, czy płynną część dowolnej zupy.

Po ugotowaniu na sypko mieszamy z kukurydzą i uprażonym z odrobiną soli na suchej patelni słonecznikiem. Dodajemy masło. Potrawa prosta, niezwykle przyjemnie słodka. Podajemy również z gomasio.

 

20:30, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (1) »
środa, 15 kwietnia 2009
 
Składniki:
por (im młodszy, tym lepiej)
majeranek
oliwa
ocet
sól
cytryna
 
 
 
 
Pora kroimy na dość drobne krążki, przyprawiamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Smak: niewypowiedzianie boski:)
 
15:44, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Komentarze (1) »
niedziela, 05 kwietnia 2009

 

Składniki:

ryż 100g

czerwona soczewica 200g

1 marchew

4 ziemniaki

majeranek 

szczypta curry

tamari

pieprz czarny i biały

czubryca zielona w większej ilości

gałka muszkatułowa

chilli

wywar z warzyw i cebuli

sok z cytryny

orzechy włoskie zmielone

zielona pietruszka

Ryż, soczewicę, ziemniaki i marchew gotujemy na wywarze (ja użyłam części wywaru z zupy cebulowej), przyprawiamy, mielimy, mieszamy z zieloną pietruszką i odstawiamy. Najpyszniejsza jest następnego dnia. I oczywiście z gomasio:)

20:55, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (2) »
środa, 25 marca 2009

Składniki:

ziemniaki

5 brukselek

2 marchewki

cebula

garść soczewicy czerwonej

garść kaszy jaglanej

sól

pieprz biały

dużo majeranku

sporo zielonej czubrycy

szczypta curry

szczypta tandori masala

pół puszki kukurydzy

masło

 

Połowę cebuli podsmażamy, resztę składników gotujemy do sporej miękkości. Otrzymamy oryginalny smak, przypominający nieco żurek. Podajemy z gomasio lub prażonym słonecznikiem.

22:42, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 marca 2009

Składniki:

śmietana 18%

tandori masala

bazylia

zioła prowansalskie

oregano

pieprz czarny

pieprz biały

curry

gałka muszkatułowa

czubryca zielona

suszone pomidory

oliwa lub olej z pestek winogron

 sól

Przyprawy mieszamy ze śmietaną, odstawiamy na 15 - 30 minut, podajemy do ryżu, kasz, ziemniaków, warzyw, sosów i przekąsek. 

22:01, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

ziemniaki

marchew

brokuł

cebula

liść laurowy

ziele angielskie

majeranek (sporo)

tamari

sól

czubryca zielona

pieprz czarny

pieprz biały

suszone pomidory

gomasio z siemienia lnianego

masło

odrobina tandori

 

Warzywa gotujemy z cebulą, masłem, czubrycą, liściem laurowym, zielem angielskim, tamari i majerankiem, w ilości wody kilka cm ponad powierzchnię warzyw. Kiedy zmiękną, wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe i miksujemy warzywa, dodając pozostałe przyprawy i ewentualnie masło do smaku. Krem przepyszny jest ze śmietaną. Posypujemy prażonym słonecznikiem i płatkami migdałów lub gomasio.

19:08, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 marca 2009

Składniki:

orzechy włoskie

orzechy laskowe

migdały

sezam

słonecznik

masło z orzechów arachidowych

rodzynki

daktyle

słód daktylowy lub cukier

wiórki kokosowe

bezsmakowa oliwa lub olej z pestek winogron

sok z cytryny

cynamon

chilli

gałka muszkatułowa

imbir

kardamon

kurkuma

kakao

Orzechy i migdały wkładamy do piekarnika na 100 stopni, do zbrązowienia. Słonecznik, sezam i wiórki prażymy osobno na suchej patelni. Rodzynki i daktyle moczymy z przyprawami, zalane wrzącą mocną herbatą czarną lub owocową. Wszystkich przypraw używamy z umiarem, zwłaszcza chilli. Mielimy orzechy, nasiona, część wiórków i rodzynki z daktylami (dodajemy razem z wodą), dodajemy tłuszcz, kakao, masło orzechowe i słód (jeśli nie mamy słodu, lepiej posłodzić cukrem niż miodem, ze względu na jego dominujący smak, miodu można ewentualnie użyć jako przyprawy). Formujemy małe kulki (mniejsze niż na fotografii;) i obtaczamy wiórkami.

Przepis ten jest rozbudowaną propozycją, celowo nie podaję proporcji, jako że zależne są one od aktualnej ochoty na smak - im więcej sezamu dodamy, tym bardziej smak będzie przypominał chałwę. Słonecznik może posłużyć raczej za wypełniacz o neutralnym smaku, za to bardzo zdrowy. Śmiało możemy też pominąć niektóre składniki, zachęcam do eksperymentów, taki słodycz świetnie zastępuje syntetyczne, a jest bardzo zdrowy.

Z części masy możemy upiec przepyszne ciasteczka.

 

15:30, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 marca 2009

Składniki:

czerwona kapusta

orzechy wloskie

daktyle

oliwa

sok z cytryny

ocet

sól

cukier

pieprz

czosnek

 

Kapustę kroimy, przyprawiamy, dodajemy sparzone posiekane orzechy i odstawiamy mocno przyciśniętą na pół godziny.

 

23:51, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6


<myTaste.pl