Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS
niedziela, 01 lutego 2009

Składniki:

kawa mielona (nie za drobno)
skórka od cytryny
imbir w proszku 
imbir w korzeniu 3 grubsze plasterki
kurkuma (nie za dużo)
goździki (najlepiej zmielone)
gałka muszkatułowa
kardamon (nie za dużo)
cynamon dobrej jakości
cukier waniliowy zwykły, cynamonowy i migdałowy
(cynamonowego i migdalowego po 2 małe szczypty, zwykłego 2 razy tyle)
soli kilka kryształków
kawa zbożowa (2-3 łyżki)
odrobina masła, czubek łyżeczki
mleko zagęszczone light


Kawę prażymy na małym gazie, w suchym garnku, do "zadymienia" - co kilkadziesiąt sekund zdejmujemy z ognia i mieszamy przez potrząsanie - uważając, żeby się nie spaliła. Przyprawy oraz cukier waniliowy dodajemy od najgrubszych do najdrobniej mielonych, na samym końcu imbir w proszku i kurkumę. Cynamon dodajemy tuż przed podaniem.

Zalewamy wrzątkiem (należy wziąć pod uwagę fakt, że rozgrzana kawa dość intensywnie reaguje na wrzątek, więc wodę należy wlewać powoli, a obok nie stawiać naczyń, w których nie chcemy mieć zbiegłych drobin kawy) i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty. W przypadku kawy drobno mielonej gotujemy ok. pół minuty, wyłączamy gaz i zaparzamy 10 minut.


Słodzimy, przelewamy do drugiego garnka, bez fusów, dodajemy mleka, podgrzewamy. Jeśli dodaliśmy mleko zagęszczone, nie doprowadzamy do wrzenia, ani nawet w jego okolice, ponieważ zmienia smak na lekko kwaśny. Sprawdzamy słodkość i konsystencję - korygujemy smak dolewając odrobinę wody lub mleka.

 

16:30, sekrety-kuchni , Napoje
Link Dodaj komentarz »
 
Przygotuj:
 świeżo zmieloną kawę
kawę zbożową, cynamon, anyż,
gałkę muszkatołową, imbir świeży i mielony w proszku,
kurkumę, goździki, kardamon (najlepiej wyłuskać nasionka)
 skórkę cytryny
 mleko 3%
 cukier
 masło prawdziwe


Zagotuj wodę, w ilości odpowiadającej uczestnikom spotkania, mając na uwadze, iż dodasz mleka, najlepiej w proporcji ok. pół na pół, z lekką przewagą wywaru.

Do wrzątku wsyp kawę, a następnie przyprawy - w kolejności, którą podpowie Ci przyjemność ich dodawania. Proporcje sprawią, iż kawa Twoja będzie bardziej cynamonowa, goździkowa lub anyżowa - nie doradzam nadużywać kurkumy. Dodaj także jako przyprawy kawy zbożowej, możesz wsypać odrobinę czekolady w proszku dobrej jakości.

Gotuj tak, aż poczujesz, że zmielone ziarnka kawy rozmiękły, a wywar nasycił się przyprawami.

Na koniec dolej mleka, wrzuć skórkę z cytryny (bacząc, aby nie było na niej cytrynowego soku), zagotuj, dodaj cukru i odrobinę masła.

Możesz także przyrządzić mleko osobno, przyprawiając jak powyżej. Dodajesz go wtedy do kawy, zaparzonej w kawiarce, w proporcji 5/5 lub wg smaku. Warto spróbować tej opcji, jako że mleko gotowane z przyprawami nabiera niezwykłego smaku.

Przed podaniem przelej napój przez sitko, dla komfortu rozkoszowania się jego smakiem.

Przyjemności
Boskich Poranków
16:16, sekrety-kuchni , Napoje
Link Dodaj komentarz »
 
Potrzeby:
100 g łuskanego słonecznika
czosnek - ząbek lub dwa, dosyć drobno pokrojony w kostkę
bazylia, curry, gałka muszkatałowa oraz zioła prowansalskie
sól




Przygotuj patelnię i wrzuć na nią sól, pokrojony czosnek oraz słonecznik.
Nie używaj żadnego tłuszczu. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając, tak by słonecznik zbrązowiał, ale się nie spalił.

Tak przygotowany kompozyt przesyp do ceramicznej miseczki, żaroodpornej.

Dosyp dużą szczyptę curry, bazylii oraz szczypteńkę gałki muszkatałowej i ziół prowansalskich.
Przyprawiaj w miseczce na końcu pracy, by nie spalić ziół.
Zamieszaj wszystko i przykryj na 10 minut.

Rozkoszuj się smakiem,
myśląc o przyjemnościach życia.
16:09, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Komentarze (2) »
sobota, 31 stycznia 2009
Składniki:

puszka kukurydzy [polecam 'Pudliszki']
pieprz kolorowy
papryka
sól
oregano
curry
gałka muszkatołowa
masło


Kukurydzę należy podgrzać w wodzie, w ilości ją przykrywającej - może to być "kukurydziana" woda z puszki. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, papryki i gałki, po 3 szczypty oregano i curry. Podgrzewamy na małym ogniu, nie gotujemy.

Zostawiamy na ok. 10 minut, ponownie podgrzewamy, odcedzamy i już w miseczce dodajemy łyżkę masła, którego słodycz idealnie łączy się ze słodyczą kukurydzy.

 



"Wariant Meksykański"
 

Składniki jak wyżej, zamiast wody zalewamy kukurydzę sokiem pomidorowym. Można dodać zeszkloną na maśle cebulę z czosnkiem i 2 łyżki suszonej włoszczyzny (przy wersji rozbudowanej warto użyć świeżej i najpierw ugotować ją w soku pomidorowym z przyprawami i wkrojonym świeżym pomidorem - kukurydzę dodajemy na końcu).

 

Przyprawy dodatkowe to:

bazylia szczypta,

suszony koper 4 szczypty,

tandori masala 3 szczypty.

 

10:14, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Komentarze (2) »
środa, 28 stycznia 2009

Składniki:

kasza jęczmienna 200g
pesto bazyliowe 3-4 łyżki
curry 3 duże szczypty
kawa 2 duże szczypty
pieprz czarny i biały po 3 małe szczypty
gałka muszkatułowa 3 małe szczypty
tandori masala 4 duże szczypty
liść laurowy 2-3 liście
warzywa suszone 4 duże szczypty
czosnek (niekoniecznie) 4-5 ząbków
Vegeta ziołowa 4 małe szczypty
cytryna połówka

Kaszę prażymy, wrzucamy na wrzątek z liściem laurowym, vegetą, kawą, suszonymi warzywami, czosnkiem, tymiankiem, tandori i gałką muszkatułową. Kiedy ziarenka idealnie zmiękną, dodajemy pieprz, curry i pesto. Podajemy od razu lub odstawiamy, a przed podaniem odgrzewamy na patelni - potrawa zyskuje dodatkowy smak. Na talerzu kropimy sokiem z cytryny.

Ważne: solimy dopiero po dodaniu pesto, które jest mocno słone.
 
 
00:04, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 stycznia 2009

 

Składniki:

kasza gryczana
orzechy włoskie
zielona pietruszka
gałka muszkatułowa
kawa
kostka grzybowa

masło
imbir


Kaszę prażymy na patelni, z solą, na małym ogniu, mieszając. Kiedy ziarenka staną się sypkie i zmienią kolor oraz zapach na przyjemnie orzechowy, na ok. 2 ostatnie minuty prażenia dodajemy gałki muszkatułowej. Wrzucamy do wrzątku z grzybową kostką.


Gotujemy pod przykryciem z łyżką kawy, następnie bez pokrywki, a kiedy kasza jest miękka i sypka, a cała woda odparuje, odstawiamy już bez gazu na ok. 10 minut z drobno posiekanymi orzechami, imbirem i pietruszką, pod przykryciem. Dodajemy łyżkę lub dwie masła i podajemy.

22:26, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (2) »


<myTaste.pl