Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS

Do 5 minut

wtorek, 07 czerwca 2011

Składniki:

tahina (najlepiej grecka "Saloniko", jest najsłodsza, nie ma w niej sezamowej goryczy)

słód daktylowy lub ksylitol lub miód

olej kokosowy

prawdziwe kakao (100%, nieodtłuszczone - można dostać w sklepie ze zdrową żywnością lub w "Kuchnie Świata")

chili

cynamon

imbir

kilka ziarenek soli morskiej

dwie szczypty kawy mielonej (lub dużo więcej, jeśli chcemy otrzymać czekoladę kawową)

prawdziwa wiejska śmietana lub/i roztopione masło (najlepiej klarowane, ghee)

uprażone wiórki kokosowe

prażony słonecznik

rodzynki, figi, daktyle i morele niesiarkowane

orzechy prażone, włoskie i laskowe

łyżeczka lub 4 łyżki spirytusu lub nalewki

 

Składniki mieszamy w dowolnych proporcjach. Smak takiej czekolady jest... nie do opisania:) Po prostu Podniebny Raj:) Najlepiej włożyć gotową czekoladę do zamrażarki, na ok. 15 minut, to wiąże składniki i uszlachetnia jej smak. Można podać na plastrze dojrzałej gruszki, z listkiem bazylii.

niedziela, 02 sierpnia 2009

 

Składniki:

dojrzały nasłoneczniony pomidor

cebula

patison w occie

oliwa

pieprz

sól

kwasek spożywczy

świeże oregano

odrobina mielonego prażonego lnianego siemienia

 

 

Składniki kroimy, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 min. jeśli jest to możliwe.

Doskonały dodatek do puree, również marchwiowego.

 

19:38, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 lipca 2009

Składniki:

słonecznik

siemię lniane

orzechy włoskie

dżem wiśniowy

gorzka czekolada

jabłko

żurawina

 

Słonecznik prażymy z siemieniem, żurawiną i orzechami na suchej patelni z odrobiną soli. Mieszamy z dżemem, pokrojonym w małe kosteczki jabłkiem i posypujemy startą czekoladą.

Efekt niewypowiedzianie boski. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, może uda się następnym razem:)

 

Ps. Udało się - do 3 razy sztuka:)

 

 

 

 

01:00, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Komentarze (3) »
środa, 15 kwietnia 2009
 
Składniki:
por (im młodszy, tym lepiej)
majeranek
oliwa
ocet
sól
cytryna
 
 
 
 
Pora kroimy na dość drobne krążki, przyprawiamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Smak: niewypowiedzianie boski:)
 
15:44, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 23 marca 2009

Składniki:

śmietana 18%

tandori masala

bazylia

zioła prowansalskie

oregano

pieprz czarny

pieprz biały

curry

gałka muszkatułowa

czubryca zielona

suszone pomidory

oliwa lub olej z pestek winogron

 sól

Przyprawy mieszamy ze śmietaną, odstawiamy na 15 - 30 minut, podajemy do ryżu, kasz, ziemniaków, warzyw, sosów i przekąsek. 

22:01, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 marca 2009

Składniki:

czerwona kapusta

orzechy wloskie

daktyle

oliwa

sok z cytryny

ocet

sól

cukier

pieprz

czosnek

 

Kapustę kroimy, przyprawiamy, dodajemy sparzone posiekane orzechy i odstawiamy mocno przyciśniętą na pół godziny.

 

23:51, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 marca 2009

 

Świetny ukraiński sposób na użycie dobrej wody z ogórków kiszonych. Przez około 2 minuty obgotowujemy warzywa - może to być brukselka, biała lub czerwona kapusta (w kawałkach dowolnej wielkości), ziemniaki, seler, marchew, pietruszka, kalafior - na co tylko mamy ochotę - po czym ostudzone zalewamy wodą po ogórkach. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni.

Smak nie do opisania, otrzymana w ten sposób czerwona kapusta jest pyszną podstawą do surówki z ząbkiem czosnku. Warzywa można jeść na surowo, można też podgotować z przyprawami na parze. Ukiszone mają działanie silnie alkalizujące.

23:46, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »


Składniki:
kapusta pekińska
por (nie za dużo, wewnętrzne młode pędy)
oregano
pieprz
sól
ocet
oliwa

Kroimy kapustę i pora, doprawiamy do smaku i gotowe.


23:25, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

pesto
przecier pomidorowy
musztarda z całymi ziarnami gorczycy
kilka kropel soku z cytryny

Mieszamy w stosunku 1:1:0,5 i odstawiamy, żeby smaki się przeniknęły.

 

21:12, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 lutego 2009
 
Gomasio z sezamu

Sezam z solą morską lub kamienną prażymy na patelni - koniecznie pod przykryciem, nasionka będą strzelały. Cały czas mieszamy przez potrząsanie, trzymając szczelnie przykrytą patelnię.
 


Kiedy nasiona staną się złoto-brązowe i sypkie, czekamy chwilę, a gdy przestaną strzelać, odkrywamy i ucieramy w moździerzu lub odstawiamy do wystygnięcia (gorące tępią ostrze młynka) i schłodzone mielimy średnio drobno.
 
Używamy do posypywania kanapek, wszelkich kasz, do pszenicy, do zup i sosów.

Możemy zmieszać gomasio z olejem sezamowym lub innym, o łagodnym, nie dominującym smaku
i używać do polewania potraw
lub jako przyprawy.
 
Warto przeczytać: kliknij tutaj
 
Gomasio z pestek dyni

Prażymy całe pestki dyni w piekarniku - z solą morską lub kamienną, w małej temperaturze, na brąz. Jeśli uprażyliśmy pestki wyjęte ze świeżej dyni, zostawiamy odkryte na 3 dni, po czym mielimy w młynku na drobny pył.
Otrzymamy najbogatsze roślinne źródło cynku.
Warto przeczytać: kliknij tutaj

Gomasio z siemienia lnianego


Siemię lniane z solą morską lub kamienną prażymy na patelni - koniecznie pod przykryciem, nasiona strzelają mocniej niż sezam. Uważamy na wielkość ognia - zbyt mały nie upraży, za duży przypali siemię. Cały czas mieszamy przez potrząsanie, trzymając szczelnie przykrytą patelnię.

 

 

 

Kiedy nasiona zbrązowieją i staną się sypkie, czekamy chwilę, a gdy przestaną strzelać, odkrywamy i ucieramy w moździerzu lub odstawiamy do wystygnięcia (gorące tępią ostrze młynka). Schłodzone mielimy drobno, używamy do posypywania kanapek, wszelkich kasz, do zup i sosów.

Warto przeczytać: kliknij tutaj

20:39, sekrety-kuchni , Do 5 minut
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2


<myTaste.pl