Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS

Do 30 minut

niedziela, 13 lutego 2011

 

Składniki:

ryż biały w torebkach
kalafior
brukselka
seler
pietruszka
marchew
por
cebula
czosnek
pieczarki
groszek
imbir świeży (nie może być zeschnięty!)
ghee lub masło
rozmaryn
sól
pieprz biały (bardzo lubią się z imbirem:))
majeranek
zioła prowansalskie
czarnuszka
curry
cząber
kminek
garam masala do ryżu (jeśli lubisz)
słonecznik łuskany
tahini


Kalafiora średnio rozdrabniamy, marchew, selera i pietruszkę kroimy w słupki, brukselka zostaje w całości. Do osolonej wrzącej wody z curry, kminkiem i czarnuszką wrzucamy warzywa na ok. 2 minuty, trzymamy na małym ogniu. Odcedzając przekładamy do suchego garnka.

Do tej samej wrzącej wody dodajemy dużą ilość rozmarynu (śmiało:)) i gotujemy ryż pod przykryciem.

Na suchej patelni prażymy słonecznik, zanim do końca się zezłoci, dodajemy ghee, pokrojoną dowolnie cebulkę, por i pieczarki i podsmażamy na małym ogniu - najpierw pod przykryciem, później (kiedy pojawi się woda z pieczarek) bez. Dodajemy sól, kminek, cząber, biały pieprz, curry i garam masalę. Mieszamy w osobnym garnku z ugotowanym ryżem.

Na patelni smażymy na ghee imbir pokrojony w drobną kosteczkę i czosnek. Kiedy staną się złote, dodajemy warzywa, groszek, doprawiamy solą, majerankiem, białym pieprzem, kminkiem, czarnuszką, curry i ziołami prowansalskimi - na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tahini.

 

Tak przygotowany zestaw pyszny jest również po odgrzaniu na patelni. Podane warzywa można opcjonalnie zmieniać wg upodobań smakowych.

 

Za imbirową inspirację dziękuję Kasi i Zbyszkowi:)))

 

Tagi: imbir ryż
15:21, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 sierpnia 2010

 

Składniki:

kasza jaglana 400g

paczka rodzynek lub dwie - niesiarkowane! (ze sklepu ze zdrową żywnością)

suszone morele niesiarkowane (są silnie zasadowe)

daktyle, opcjonalnie figi

paczka pestek dyni

paczka słonecznika

żurawina

wiórki kokosowe

orzechy włoskie i laskowe

cynamon

gałka muszkatułowa

chili

goździki i kardamon (możemy zalać je odrobiną wrzątku i wodę dolać do gotującej kaszy)

kurkuma

imbir

łyżeczka kawy mielonej lub ok. 6 łyżek zaparzonej

(bez fusów;))

skórka cytryny lub pomarańczy

pokrojone w drobną kostkę jabłko lub dwa - opcjonalnie

4 łyżki masła lub lepiej ghee

4 dojrzałe banany

tahini

olej kokosowy

 

Mała uwaga: jeśli damy tylko część z powyższych składników, kasza będzie równie pyszna - zmieniając produkty i przyprawy możemy za każdym razem uzyskać nieco inny smak.

Morele i daktyle, ewentualnie też figi, kroimy na cząstki i zalewamy wrzątkiem z rodzynkami i żurawiną. Kaszę płuczemy na sitku, prażymy na suchej patelni i zalewamy ok. 1,5l wrzątku, solimy do smaku ok. 1,5 łyżeczki soli, dorzucamy kawy, przypraw i gotujemy pod przykryciem ze skórką cytryny lub pomarańczy. Orzechy możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika. Pestki słonecznika, dyni i wiórki prażymy kolejno na suchej patelni na złoty kolor. Po 10 minutach do kaszy dodajemy wodę z daktyli i rodzynek. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, w razie potrzeby, jeśli ziarenka kaszy są jeszcze twarde w środku, dolewamy trochę wrzątku. W tym czasie na łyżce masła podsmażamy pokrojone w grubsze plasterki banany (ze szczyptą soli i z chili, które z masłem wzmocnią ich słodycz). Podczas podsmażania możemy dodać cynymon, imbir, kurkumę i gałkę muszkatułową.

Kiedy ziarenka kaszy są już ugotowane, lecz nie za miękkie, wyłączamy gaz, dodajemy masło (ghee), 2 łyżeczki tahini, 2 łyżeczki oleju kokosowego, orzechy, pestki, wiórki, banany, (ewentualnie jabłko) - kasza wchłonie pozostałą wodę. Jest przepyszna na ciepło i na zimno.

 

O leczniczych właściwościach kaszy jaglanej przeczytasz tutaj.

Smacznego!:)

 

14:45, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (3) »
środa, 25 listopada 2009

 

Składniki:

fasola biała lub czerwona

kilka łyżek ryżu, niekoniecznie

4 duże marchweki

1 średni ziemniak

kilka pieczarek

2 cebule

czosnek

czosnek niedźwiedzi

gomasio z siemienia lnianego

pieprz czarny i biały

sos sojowy japoński tamari

majeranek

kminek mielony

cząber

masło

kilka zmielonych orzechów włoskich

 

 

Namoczoną fasolę gotujemy, np. w wodzie, w której gotowały się warzywa. Pasta, jeśli dodamy głównie fasoli i marchwi, wyjdzie pyszna, tak czy inaczej, nawez bez ryżu, czy pieczarek. Orzechy włoskie bardzo uszlachetniają jej smak, a do tego sprawiają, że przyswoimy więcej wartościowych białek z fasoli. Fasola, wg medycyny chińskiej, wzmacnia nerki. Proponuję wypróbować każdy jej rodzaj, zwykłą drobną, pięknego jasia, czerwoną, mung - każda da pastę o innym smaku. Jeśli używamy jajek lub w inny sposób zagęścimy masę (np. mąką ziemniaczaną i gomasio), po upieczeniu otrzymamy pyszny pasztet fasolowy.

Drobno posiekane pieczarki podsmażamy z cebulą, mielimy wszystkie składniki, choć ciekawy efekt daje też rozgniecenie ich - powstaje masa o innej konsystencji. Czosnek w ilości wg potrzeby wgniatamy, czosnku niedźwiedziego dodajemy śmiało, ma delikatny smak i jest bardzo bardzo zdrowy. Dla konsystencji i słodyczy dodajemy masło i gotowe. Kanapkę posypujemy oczywiście czosnkiem niedźwiedzim:)

Przepis jest pomysłem, na bazie którego można doskonale bawić się smakami - obok kilku łyżek ryżu dodać jako przyprawę podobną ilość jakiejkolwiek kaszy, mieszać fasole, dodać musztardy - im więcej zabawy, tym pyszniej!:)

22:00, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 października 2009

 

Składniki:

ziemniaki

fasolka szparagowa

cukinia

marchew

cukinia lub kabaczek

ryż biały lub brązowy

cebula

czosnek

kumin

pieprz

świeży lubczyk

ziele angielskie

sos tamari

kminek mielony

curry

masło

zielona pietruszka

 

 

Gotujemy wodę z marchewką i przyprawami. W tym czasie umyte ziemniaki kroimy na grube plastry, na ok 3 części. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości, dodając po ok. 10 minutach pokrojoną w grubą kostkę cukinię lub kabaczka.

Odlewamy wodę i gotujemy w niej fasolkę szparagową.

Odlewamy wodę ponownie i gotujemy ok. 100g ryżu białego lub brązowego. Oczywiście możemy użyć wywaru do ponownego zagotowania czegokolwiek.

Układamy ziemniaki i fasolkę na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

 

W tym czasie przygotowujemy sekret tej potrawy: kroimy cebulę, wrzucamy na suchą patelnię i zmiękczamy z solą. Dodajemy masło (tyle, żeby wystarczyło do obfitego polania warzyw), a kiedy się roztopi, ściągamy z gazu i wciskamy taką ilość czosnku, na jaką tego dnia mamy ochotę. (O tej porze roku - jesień, zima - dobrze używać go częściej, wzmacnia układ odpornościowy). Możemy dodać gomasio z siemienia lnianego, a następnie polewamy warzywa z piekarnika, które przedtem posypujemy ugotowanym ryżem. Ozdabiamy czarnym pieprzem i zieloną pietruszką.

Taka maślano - cebulowo - czosnkowa polewa uatrakcyjnia smak zwłaszcza ziemniaków, ale z powodzeniem możemy jej używać do wszelkiego rodzaju warzyw i kasz.

 

23:25, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »

 

Składniki:

dobre, słodkie buraki

woda po gotowaniu buraków

marchew

3 - 4 ziemniaki

pieprz

kwasek spożywczy

masło

 

 

Któregoś dnia przyrządzamy do ziemniaczków gotowane buraczki z cebulą, pieprzem, oliwą i gałką muszkatułową, zakwaszamy kwaskiem spożywczym i odstawiamy na ok. pół godziny. Wodę z gotowania zachowujemy (nie dłużej niż 2 dni - koniecznie w lodówce) i teraz użyjemy jej do Barszczu nad barszczami. Dobrze, jeśli do gotowania buraków dodaliśmy sól, cebulę, ziele angielskie, nieco kminku mielonego, curry i sos tamari.

Jesteśmy w posiadaniu wody o wyjątkowych walorach smakowych. To ona jest sekretem tej zupy - podwójnie nasączona sokiem z buraków. Wrzucamy pokrojone wg uznania buraki i marchew. Zimą nie należy warzyw zbyt rozdrabniać. Gotujemy na niewielkim ogniu, za to długo, jeśli akurat jest jesień lub zima. Ma to dwie zalety: wydobywamy z buraków maximum smaku i nadajemy zupie charakter rozgrzewający. Około 20 minut przed planowanym zakończeniem gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki.

Po zakończeniu gotowania pieprzymy pieprzem czarnym i białym, zakwaszamy, zagotowujemy i odstawiamy na ok. 10 minut. Próbujemy, dokwaszamy lub dolewamy wrzątku, jeśli trzeba (uwaga jednak, by nie rozwodnić smaku buraków zbyt mocno) i podajemy z masłem. Smak szlachetny i boski:)

22:37, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 sierpnia 2009

 

Składniki:

PIRÓG:

ziemniaki

kasza gryczana

ser biały

masło

odrobina mąki ziemniaczanej

czosnek

sól

pieprz

curry

zioła prowansalskie

gomasio z siemienia lnianego

nieco bułki tartej

(ugotowana fasola)

SOS:

duża cukinia

3 cebule

kilka pomidorów

marchew

sól

pieprz

gałka muszkatułowa

kwasek mlekowy

masło

zielona pietruszka


 

PIRÓG: Kaszę zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Ziemniaki gotujemy z przyprawami, odparowujemy, gnieciemy na puree, na którym roztapiamy masło. Rozprowadzamy po powierzchni kaszę gryczaną i odstawiamy na ok. 10 minut. Ser ugniatamy w większym naczyniu, dodajemy puree z kaszą, gomasio, zgnieciony ząbek czosnku, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Nakładamy do małej, "babkowej" blaszki, posmarowanej masłem, posypanej bułką tartą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do części tej mieszanki możemy dodać zmieloną gotowaną fasolę, otrzymamy 2 smaki.

Dostateczna ilość soli, pieprzu, kaszy gryczanej i białego sera daje w efekcie lekko kwaśny, świeży smak, potrawa nie jest mdła. W proporcjach widocznych na fotografii kasza stanowi ok. 1/9 ilości ugniecionych ziemniaków. Proporcjami można się bawić dowolnie, stąd nie podaję ilości składników. Pieczemy godzinę, do chrupkości skórki i brzegów. Właściwej, stałej konsystencji piróg nabiera po pierwszym ostygnięciu. Następnego dnia można go odgrzać również w piekarniku.

SOS: Cukinię kroimy na średnie kostki, marchew w plastry, dusimy w małej ilości wody do miękkości. Na suchej patelni zmiękczamy pokrojoną w paski cebulę, dodajemy do niej masło i łączymy z cukinią. Na patelnię wrzucamy pokrojone, obrane ze skórek pomidory i dusimy. Na koniec mieszamy wszystko, zakwaszamy odrobiną kwasku i podajemy posypane pietruszką.

Sos powinien być nieco pikantny, jednak nie za bardzo ostry, ani nie za kwaśny.

Bardzo syty obiad. Piróg z każdą godziną jest coraz pyszniejszy:) Można go używać jako pasztetu lub podgrzanego na patelni na maśle, z grzybami lub dowolnym sosem.

 

 

Jak widać na powyższej fotografii, do piroga możemy dodać marchew - gotujemy w całości, kroimy w dużą kostkę i dodajemy na końcu, kiedy mieszamy wszystkie składniki. Marchew, w przeciwieństwie do groszku, czy kukurydzy, dobrze się kroi i nie narusza struktury ciasta.

Kaszę gryczaną możemy zastąpić kaszą jaglaną, dodajemy ją do masy ugotowaną na sypko.

W powyższym pirogu ser biały został zastąpiony serem kozio - owczym: pycha!

19:38, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 sierpnia 2009

 

Składniki:

dobre ziemniaki

cebula

marchew

masło

świeży lubczyk i oregano

czarnuszka


 

Ziemniaki gotujemy z cebulą i marchwią, małą i słodką, najlepiej z ogródka. Wody nie wylewamy, ponieważ przyda nam się do przyrządzenia zupy marchwiowo - ryżowej. Jeśli mamy pod ręką kawałek selera, czy kabaczka, dodajmy.

Po ugotowaniu mielimy z masłem, podajemy posypane czarnuszką. Dobrym dodatkiem jest kontrastowa w smaku surówka pomidorowo - patisonowa.

 

Tak przygotowane puree zabiera w nieprawdopodobnie przyjemną słodką podróż.

 

19:58, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 lipca 2009

 

Składniki:

dobre ziemniaki

seler

marchew

cebula

czosnek

pieczarki

kukurydza

liść laurowy

ziele angielskie

świeży lubczyk

zielona pietruszka

majeranek

tymianek

kumin

 

Ziemniaki gotujemy z przyprawami, dużą ilością lubczyku i warzywami. Seler kroimy na grube plastry, a te na 4. Uzyskamy "bardzej selerowy" smak niż przy drobnych kawałkach. Pieczarki dusimy w całości w niewielkiej ilości osolonej wody z masłem, częścią czosnku i cebuli.

 

Składniki łączymy, dodajemy kukurydzę i posypane tymiankiem zapiekamy w piekarniku. Podajemy z masłem i gomasio z siemienia lnianego. Posypujemy zieloną pietruszką i posiekanym lubczykiem.

 

00:28, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lipca 2009

 

Składniki:

3 marchewki

mały pomidor

garść ryżu

garść kaszy jęczmiennej

kilka fasolek szparagowych

3 ziemniaki

1/3 kalafiora

masło

sól

pieprz czarny

czarnuszka

świeży estragon

świeże oregano

spożywczy kwas mlekowy

garść orzechów włoskich

garstka siemienia lnianego

woda po gotowanych warzywach, tutaj po fasolce szparagowej, gotowanej w wodzie po ziemniakach

 

 

W termomiksie mielimy orzechy z siemieniem. Do wody po gotowanych warzywach dodajemy wszystkie składniki, oprócz kwasu mlekowego. Gotujemy do maksymalnej miękkości, mielimy, zakwaszamy i gotowe. Zupa następnego dnia jest jeszcze lepsza. Należy więc przyrządzić większą jej ilość, żeby coś zostało:) Ma tak fantastyczny smak, że nawet ja - miłośniczka dodawania do zup śmietany - po wykonaniu "spróbki" z małą ilością, nie chciałam jej "psuć".

 

19:45, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (2) »
środa, 22 kwietnia 2009

 

Składniki:

wywar z warzyw

ryż biały i dziki w ulubionych proporcjach

kukurydza

słonecznik

masło

 

Ryż podprażamy na suchej patelni, wrzucamy do wrzącego wywaru z warzyw. Możemy użyć wody, w której gotowaliśmy warzywa z przyprawami, czy płynną część dowolnej zupy.

Po ugotowaniu na sypko mieszamy z kukurydzą i uprażonym z odrobiną soli na suchej patelni słonecznikiem. Dodajemy masło. Potrawa prosta, niezwykle przyjemnie słodka. Podajemy również z gomasio.

 

20:30, sekrety-kuchni , Do 30 minut
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2


<myTaste.pl