Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS

Do 15 minut

wtorek, 10 marca 2009

Składniki:

kilka buraków

sól

czubryca zielona

curry

rozmaryn

sezam

czosnek

sok z cytryny

pieprz czarny

olej z pestek winogron

 

 

 

Buraczki gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody lub pokrojone w plastry na parze, z solą, curry, rozmarynem i czubrycą. 

Sezam prażymy na złoto, na suchej patelni z odrobiną soli, możemy dodać słonecznik. Mieszamy z 2 - 3 ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu i olejem.

 


Otrzymaną masę układamy na plastrach buraczków, przyzdabiamy zieloną pietruszką lub listkiem bazylii  i podajemy.

 

22:01, sekrety-kuchni , Do 15 minut
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 marca 2009

Składniki:
paczka czerwonych gotowanych buraczków
1 większa cebula
czosnek, jeśli mamy chęć
sól
pieprz
cukier
oliwa
gałka muszkatułowa

Kroimy cebulę (i czosnek), wsypujemy do słoika, dodajemy sól, cukier i oliwę, zamykamy i odstawiamy na 10 minut. Przekładamy do miski i mieszamy z buraczkami i gałką. Odstawiamy jeszcze na chwilę.

Można dodać pokrojonej drobno zielonej pietruszki.
 
22:10, sekrety-kuchni , Do 15 minut
Link Dodaj komentarz »
 
Składniki:
kasza pęczak
włoszczyzna z kapustą wloską
2- 3 ziemniaki
liść laurowy
sól
pieprz biały
curry
łyżka mielonej kawy
majeranek
imbir
 


Do osolonego wrzątku z łyżką masła wrzucamy pęczak, gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i kawą 5 minut, po czym dodajemy przygotowane pokrojone warzywa.

Gotujemy, aż kasza dobrze zmięknie,  ok. 10 min. przed końcem dodajemy przyprawy.
Podajemy z łyżeczką masła, ewentualnie ze śmietaną 18%.

Pęczak możemy zastąpić kaszą jaglaną, ryżem lub ich mieszanką.

 

21:17, sekrety-kuchni , Do 15 minut
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 lutego 2009

 

Składniki:
włoszczyzna
ziemniaki
cebula
czosnek
żurek (powinien być świeży, jeśli etykieta informuje, że używamy do 2,5l wody, użyjmy do 2l)
śmietana
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny
curry
gałka muszkatułowa
kawa
majeranek

Włoszczyznę wrzucamy do wrzątku w całości (chyba, że chcemy otrzymać żurek z warzywami, wtedy kroimy w kostkę i pozostawiamy w wywarze) z liściem laurowym, zielem angielskim, 2 szczyptami kawy 3 szczyptami gałki i szczyptą curry.
Na patelni podsmażamy delikatnie na maśle cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Kiedy woda przejmie intensywny smak warzyw, wyławiamy je, mieszając dolewamy żurku i gotujemy kilka minut. Dodajemy cebulkę z patelni i pieprz i odstawiamy na godzinę lub pół - żurek nabierze pełnego smaku. Śmietany dodajemy do zupy w wazie lub na talerzu.

 

Jeśli chcemy uszlachetnić żurek, dodajemy na początku gotowania suszone grzyby. 

19:24, sekrety-kuchni , Do 15 minut
Link Dodaj komentarz »
 
Składniki:
groszek zielony świeży lub ze słoiczka
marchew
kukurydza ze słoiczka
pół małego selera
agar
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
ocet lub kwas mlekowy
sok z cytryny
 


W osolonej wodzie, z przyprawami, gotujemy niekrojoną włoszczyznę, którą później wyłowimy. Kiedy wywar przejmie intensywny smak warzyw, wyciągamy je i dodajemy marchew i seler pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dorzucamy kukurydzę i groszek. Gotujemy 5-10 minut. dodajemy octu, a jeszcze lepiej kwasu mlekowego - próbujemy, czy wywar jest wystarczająco kwaśny (a powinien). Jeśli tak, energicznie mieszając dodajemy agaru - 1łyżkę na litr. Rozlewamy do miseczek, talerzy, blaszki - w zależności od sposobu, w jaki chcemy podać. Galaretka będzie gotowa już po godzinie, nie musi stać w lodówce. Przed podaniem układamy na niej po połowie plasterka cytryny.

Możemy też do części wywaru dodać barszczu w proszku, a jeszcze lepiej ekstraktu z buraka - otrzymamy piękny karminowy kolor galaretki.

 

 



<myTaste.pl