Do 15 minut
wtorek, 10 marca 2009
Składniki: kilka buraków sól czubryca zielona curry rozmaryn sezam czosnek sok z cytryny pieprz czarny olej z pestek winogron
Buraczki gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody lub pokrojone w plastry na parze, z solą, curry, rozmarynem i czubrycą. Sezam prażymy na złoto, na suchej patelni z odrobiną soli, możemy dodać słonecznik. Mieszamy z 2 - 3 ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu i olejem.
![]() Otrzymaną masę układamy na plastrach buraczków, przyzdabiamy zieloną pietruszką lub listkiem bazylii i podajemy.
niedziela, 01 marca 2009
Składniki: paczka czerwonych gotowanych buraczków 1 większa cebula czosnek, jeśli mamy chęć sól pieprz cukier oliwa gałka muszkatułowa Kroimy cebulę (i czosnek), wsypujemy do słoika, dodajemy sól, cukier i oliwę, zamykamy i odstawiamy na 10 minut. Przekładamy do miski i mieszamy z buraczkami i gałką. Odstawiamy jeszcze na chwilę. Można dodać pokrojonej drobno zielonej pietruszki. Składniki: kasza pęczak włoszczyzna z kapustą wloską 2- 3 ziemniaki liść laurowy sól pieprz biały curry łyżka mielonej kawy majeranek imbir ![]()
Pęczak możemy zastąpić kaszą jaglaną, ryżem lub ich mieszanką.
niedziela, 01 lutego 2009
Składniki: włoszczyzna ziemniaki cebula czosnek żurek (powinien być świeży, jeśli etykieta informuje, że używamy do 2,5l wody, użyjmy do 2l) śmietana liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny curry gałka muszkatułowa kawa majeranek Włoszczyznę wrzucamy do wrzątku w całości (chyba, że chcemy otrzymać żurek z warzywami, wtedy kroimy w kostkę i pozostawiamy w wywarze) z liściem laurowym, zielem angielskim, 2 szczyptami kawy 3 szczyptami gałki i szczyptą curry. Na patelni podsmażamy delikatnie na maśle cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Kiedy woda przejmie intensywny smak warzyw, wyławiamy je, mieszając dolewamy żurku i gotujemy kilka minut. Dodajemy cebulkę z patelni i pieprz i odstawiamy na godzinę lub pół - żurek nabierze pełnego smaku. Śmietany dodajemy do zupy w wazie lub na talerzu.
Jeśli chcemy uszlachetnić żurek, dodajemy na początku gotowania suszone grzyby. Składniki:
groszek zielony świeży lub ze słoiczka marchew kukurydza ze słoiczka pół małego selera agar liść laurowy pieprz ziele angielskie ocet lub kwas mlekowy sok z cytryny ![]()
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Galeria Fotografii
Polecam bo używam:
Tagi
< |