Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS

Zdrowie

niedziela, 07 sierpnia 2011

 

Niedawno odkryłam kwiaty - uwielbiam floksy i goździki, a kwaśne płatki czerwonej begonii, kiedy zagryzać nimi surówkę lub słodką kolbę kukurydzy polanej ghee z solonym prażonym słonecznikiem z czosnkiem - mmmm, pycha!:) To fascynujący świat smaków.

 
Przykładowe kwiaty jadalne
to: akacja, aksamitka, anyż, bazylia, begonia, bez czarny, bez lilak, bławatki, bratek, brokuł, chryzantema, cukinia, czosnek, dynia, fasolka, fiołek, floks, geranium, goździkowiec, grusza, groszek, hibiskus, jabłoń, jaśmin, judaszowiec, karczoch, kolendra, koniczyna, koper, kalafior, lawenda, liliowiec, lipa, lubczyk, lwia paszcza, mak, mięta, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, oregano, pomarańcza, pierwiosnek, rozmaryn, róża, rukola, rumianek, słonecznik, stokrotka, szałwia, szczawik zajęczy, szczypiorek, ślaz, śliwka, tulipan, tymianek, wiciokrzew japoński, wiśnia.

Popularne kwiaty niejadalne to m.in.: jaskier, konwalia, piwonia, narcyz i lilia. Jeżeli kwiat nie smakuje lub intuicyjnie nie mamy ochoty go próbować - lepiej sprawdzić, czy jest jadalny lub.... nie jeść zbyt dużych ilości naraz;) Ważne, żeby kwiaty pochodziły z miejsca, w którym nie były sztucznie nawożone lub pryskane (kwiaciarnia odpada;)) - nie zbieramy ich też przy drodze.

 Fiołek zawiera bardzo dużo wit.C (liście mają jej więcej niż wszelkie warzywa - można dodawać je do sałatek)

Nasturcja działa podobnie do antybiotyku. Zawarte w niej związki siarki unieszkodliwiają bakterie, zwłaszcza interesujące się płucami i pęcherzem moczowym. Ułatwia oddychanie podczas przeziębienia, zawiera dużo witaminy C. Wchłanianiu witaminy C sprzyjają zawarte w kwiatach flawonoidy.

Jadalna jest cała roślina - ma pikantny i delikatnie piekący smak. Liści można używać do surówek jak sałatę albo przekładać nimi kanapki. Kwiaty ożywią kolorystycznie sałatkę. Z nasion robi się kapary. Trzeba je zebrać w połowie wzrostu, jeszcze zielone, zostawić kawałek ogonka, umyć, włożyć do słoika i zalać świeżo zagotowanym jabłkowym octem.

Jadalne są pąki liliowców (nie mylić z liliami!), można je dodawać do zup (wzbogacają ich smak dodane kilka minut przed końcem gotowania), a kwiaty można smażyć w cieście. Należy wtedy odciąć podstawę, rozpłaszczyć kwiat, zanurzyć w cieście i przyrumienić z obu stron.

Kwiaty akacji zawierają olejek eteryczny i flawonoidy, działające dobrze na nerki. Pomagają oczyszczać organizm z toksyn, usprawniają proces filtracji krwi i osocza. Potrawy z kwiatami akacji są lecznicze dla żołądka. Zawarte w płatkach substancje dobrze działają na śluzówkę przełyku.

Za intensywną barwę nagietka odpowiadają karotenoidy, które organizm zamienia w witaminę A. W nagietku znajdują się też przeciwzapalne trójterpeny, które pobudzają odnowę tkanek i zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. Potrawy i herbatki z płatkami nagietka przyjemnie działają na przewód pokarmowy. Można je ususzyć i dodawać do potraw - przyspieszają przemianę materii.

Liście nagietka można dodać do sałatki, najlepiej skropić je oliwą, żeby zawarta w nich witamina A lepiej się wchłonęła. Używaj tylko młodych i świeżych listków, które najlepiej zbierać, gdy mocno świeci słońce. Mają charakterystyczny żywiczny zapach, pikantny smak i barwią potrawy na żółto.

Jedzenie kwiatów, odczuwanie jak smakują różne kolory, uwrażliwia smak. Pochodzi on zwykle od zapachu lub koloru. Są kwiaty, które smakują jak czosnek, czy sałata - fascynująca jest ta chwila pierwszego kontaktu, kiedy nie wiadomo "czego się spodziewać" - jest żywa i świeża. Pyszna zabawa:)

 



Materiał opracowany na podstawie doświadczeń własnych oraz:
kambuzela.blox.pl
samozdrowie.pl

16:50, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Komentarze (1) »
piątek, 03 grudnia 2010

 

Przenośny Aktywator Wody

 

Oto mój mały przyjaciel. Dzięki niemu to, co gotuję, smakuje jeszcze lepiej:)

 

Czym jest to kółeczko?

Przenośny Aktywator Wody służy do energetyzowania napojów.

Brzmi tajemniczo?:) Sprawa jest prosta - stawiam na nim wodę, której później używam do przygotowywania potraw lub gotową potrawę. Już szklanka takiej naenergetyzowanej wody dolana do zupy działa jak "niewidzialna przyprawa". Uszlachetnia smaki i łączy je w harmonijną całość. Taka zupa, sos, czy czekolada postawiona na Aktywatorze "przegryza się" dużo szybciej niż bez niego.

 

Co robi Aktywator?

- poprawia energetykę wody, napojów gorących i zimnych oraz pożywienia
- poprawia smak napojów
- nadaje wodzie miękkość i słodycz
- oczyszcza organizm z toksyn, podnosi odporność
- poprawia przemianę materii
- służy ogólnej rewitalizacji

Woda to ponad 80% naszych ciał, umożliwia m.in. prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych, więc jakość przyjmowanych płynów ma duży wpływ na naszą ogólną sprawność i samopoczucie. Polecam ciekawy artykuł "Woda - królowa życia">>>.

Ciekawostką jest, że taka woda z Aktywatora świetnie regeneruje rośliny domowe, a koty i psy, mając
do wyboru wodę "aktywowaną" lub nie, wybierają tę pierwszą:)


Edit: W odpowiedzi na pytania --> pojawiło się bardziej zaawansowane urządzenie: BioVitalizer. To next level dla mojego podniebienia. Można o nim przeczytać tutaj>>>

Moja Qchnia ma teraz nowy power, zwłaszcza że na całą instalację w domu zamontowałam Domowy Aktywator Wody, a on daje radę nawet w restauracjach:) Kto by pomyślał, że z wodą może być podczas gotowania aż taka smakowa zabawa!
 


BioVitalizer

Historia grzybka

Grzybek wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Kaukascy górale odkryli go "przez przypadek" przy produkcji zsiadłego mleka i tak powstał zdrowotny napój. Grzybka do Polski przywiózł profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Chorował na raka wątroby i został całkowicie wyleczony grzybkiem przez mnicha tybetańskiego. Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka.

 

 

Właściwości lecznicze grzybka:

1. Reguluje przemianę materii w organizmie
2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych
3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych
4. Jest probiotykiem, leczy wszystkie stany zapalne w organizmie
5. Wytwarza interferon- substancję zwalczającą wirusy
6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych
7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi
8. Leczy wątrobę, śledzionę i trzustkę
9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe
10. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie
11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
12. Eliminuje stany zmęczenia, wyczerpania, łagodzi skutki stresu
13. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie
14. Wzbogaca mleko w witaminy, stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.

Kefir z grzybka zawiera unikalne i o większej różnorodności szczepy bakterii w stosunku do innych jogurtów, czy kefirów.

Hodowanie grzybka:

Zalewamy w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka (na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok. 150 ml mleka itd.) Po 24 godzinach cedzimy przez sitko (plastikowe - grzybek nie znosi metalu). Grzybka na sitku płuczemy zimną bieżącą wodą, aż woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta. Ponownie umieszczamy grzybka w przepłukanym słoiku i zalewamy na 24 godziny mlekiem (nie zakręcamy słoika, najlepiej zabezpieczyć go gazą). Jeśli wyjeżdżamy na kilka dni, można zostawić grzybka w większej ilości mleka, ja zostawiam go na max. 3 dni w 2 litrach, w chłodne dni nawet do 4 dni.

Używamy zwykłego mleko pasteryzowanego, o krótkim terminie ważności - nie UHT. A jeszcze lepiej prawdziwego wiejskiego od gospodarza, jeśli mamy dostęp:)

Dla urozmaicenia codziennej degustacji można miksować kefir z owocami. Dobrze smakuje też z czarnym pieprzem.

Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go rano. Po tym czasie robimy 10 -cio dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet kilka lat. W kuracji należy robić przerwy, ponieważ organizm przyzwyczaja się do leczniczych substancji, co zmniejsza ich działanie. Robiąc przerwy w piciu napoju z grzybka uzyskujemy lepszy efekt leczniczy.


Z kefiru można robić serek:

Wystarczy 2 litry kefiru, oczywiście może być go więcej. Podgrzewamy go w garnku do ok. 70 stopni (podgrzanie do wyższej temperatury, bliskiej wrzeniu sprawi, że serek będzie nadal pyszny, ale bardziej suchy i sypki), odstawiamy na chwilę (w prosty i szybki sposób możemy otrzymać serek o dowolnym smaku - dodajemy soli i dowolnych przypraw: może to być czubryca, czosnek granulowany, pieprz czarny, oregano, itd. Wywar intensywnie mieszamy i od razu przelewamy przez gazę. Serka nie odciskamy - otrzymujemy przepyszny serek zbliżony w smaku do fromage), na większym sitku kładziemy gazę, przelewamy zawartość garnka i zostawiamy do odsączenia. Aby serek był najlepszej konsystencji, nie odciskamy, ale podwieszamy np. nad zlewem i pozostawiamy aż odcieknie - ja zdejmuję go już wtedy i przekładam do miseczki, zostawiony na całą noc jest jak na mój gust zbyt suchy.
Otrzymana po odcedzeniu serka serwatka ma dużą wartość odżywczą i ciekawy smak, więc można jej użyć np. do zupy (dolewamy do gotowego wywaru, kiedy wszystkie składniki są już miękkie).
Na śniadanie mamy własny pyszny i zdrowy serek:)

Serwatki lub całego kefiru można użyć zamiast wody do zrobienia ciasta chlebowego.

Kefir jest też świetną bazą dla sosu do np. surówki.

Polecam także maseczkę z kefiru - działa lepiej niż krem i przyspiesza regenerację skóry. 

 

 




na podstawie:
grzybektybetanski.pl.tl
grzybektybetanski.foreo.pl
"Poradnik Uzdrawiacza" - IV 2002
i własnych bogatych doświadczeń:)

foto:internet

piątek, 13 sierpnia 2010

Kasza jaglana, nazywana królową kasz, jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze (chleb, cukier, nabiał). Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, miedź, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Najkorzystniejszy jest jej skład aminokwasowy. Kasza jaglana zawiera znaczne ilość tryptofanu. Jako, że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w chorobach przewodu pokarmowego i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych, nie zawiera glutenu.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych. Produkty o termice neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają korzeń jin i korzeń jang, wzmacniają czi i przywracają równowagę w organizmie. Dlatego powinny być głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa tzw. wilgoć z organizmu.

 


Na podstawie: naturalnamedycyna.pl

14:44, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 listopada 2009

Stosunkowo mało znany, zwany potocznie dzikim. Kiedyś z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej. Czosnek niedźwiedzi zawiera szereg substancji czynnych, m.in. olejki eteryczne, których najważniejszym składnikiem jest siarka aktywna, odgrywająca ważną rolę w procesie przemiany materii.

Aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, chemikaliów, pestycydów i innych związków toksycznych. Czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie. Dla porównania, pospolity ma 1,7 g siarki aktywnej w 100 g  substancji suchej, zaś niedźwiedzi aż 7,8 g! W niedźwiedzim znajduje się 20 razy więcej adenozyny - substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu jednocześnie. Witaminy te oraz selen należą do przeciwutleniaczy niwelujących w organizmie wolne rodniki. Adenozyna wpływa też bardzo korzystnie na krążenie krwi w całym ustroju, szczególnie w obrębie serca i głowy – co warto wypróbować przy migrenie oraz szumach w uszach.

Badania naukowe dowodzą, że czosnek niedźwiedzi zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozrzedza krew i poprawia jej cyrkulację w naczyniach krwionośnych. Ważnym aspektem jest też jego wysoki poziom żelaza, aż 30 % przewyższa cz. pospolity. Żelazo to jest dobrze przyswajalne i nie powoduje zaburzeń żołądkowych ani zaparć, charakterystycznych w przypadku podawania żelaza w formie „medykamentowej”. Ponadto, w czosnku niedźwiedzim stwierdzono takie substancje, jak flawonidy, saponiny, bogaty zestaw enzymów i aminokwasów, mangan oraz związki o działaniu antybiotycznym.


W Niemczech dziki czosnek ma zastosowanie jako środek obniżający cholesterol oraz ciśnienie krwi, w leczeniu trombozy, arteriosklerozy, migreny i tinnitusa; jako doskonały odtruwacz organizmu; wykorzystuje się też do regeneracji flory bakteryjnej jelit (odpowiedzialnej za kondycje naszego układu odpornościowego), po kuracjach antybiotykowych. Czosnek niedźwiedzi jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych w zwalczaniu drożdżaka Candida albicans. Dodatkowym atutem jest fakt, że spożywany w postaci suszu lub nalewki jest pozbawiony charakterystycznego zapachu.

Kupimy go w każdym sklepie zielarskim.

źródło: internet

21:39, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 lipca 2009

 

Kwas mlekowy otrzymuje się przez naturalną fermentację białego cukru spożywczego. Służy do bezpośredniego użycia jako środek zakwaszający, konserwujący i poprawiający walory smakowe.

W odróżnieniu od octu kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.


Kwas mlekowy został zaakceptowany przez IFOAM - INTERNATIONAL FEDERATION OF ORGANIC AGRICULTURE MOVEMENTS - międzynarodową organizację nadzorującą produkcję żywności w oparciu o kryteria rolnictwa ekologicznego ze standardami międzynarodowymi.

Kwas mlekowy wskazany jest przy schorzeniach trzustki, woreczka żółciowego, nerek i wątroby. Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo.

 

STABILNY MIKROBIOLOGICZNIE
WYGLĄD - klarowna lepka ciecz ciemnożółta lub przezroczysta
SMAK - kwaśny
CIĘŻAR WŁAŚCIWY - max 1,16 g/cm3
ROZPUSZCZALNOŚĆ W WODZIE I ALKOHOLU - rozpuszczalny w każdych proporcjach
ZAWARTOŚĆ WAPNIA - ok. 200 mg/kg
ZAWARTOŚĆ MAGNEZU - ok. 1.200 mg/kg
ZAWARTOŚĆ ŻELAZA - ok. 50 mg/kg

Kwasu mlekowego używam jako zamiennika octu. Sprawdza się doskonale.

00:46, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 marca 2009

 

Zapachy przypraw działają uspokajająco przez przyjemność, są kojące, poprawiają nastrój.

* * *

Podane przeze mnie ilości są propozycją, można je modyfikować wg własnych potrzeb i upodobań smakowych.

* * *

Można dodać kostkę lub pół bulionu grzybowego, jednak lepiej unikać chemii sztucznego "szóstego smaku". Z powodzeniem można zastąpić go sosem sojowym tamari.

* * *

Zioła które zwierają dużo cynku na 1000g:
- czosnek 10,8 mg
- cebula 13,8 mg
- mięta 32 mg
- tymianek 26 mg
- majeranek 10 mg
- bazylia 11 mg
- lubczyk 16 mg
- goryczka 35 mg
- nagietek 23 mg
- arnika 37 mg
- rumian rzymski 47 mg
* * *
Każda przyprawa posiada właściwości lecznicze. Najzdrowsze moim zdaniem jest intuicyjne ich dobieranie.
* * *
Przyprawy, które dodajemy podczas gotowania, także kawę, dobrze jest powtórzyć na końcu przyrządzania.
* * *
Aby uniknąć "wyławiania" niektórych przypraw, np. ziela angielskiego lub zmniejszyć wielkość innych, np. kminku, kolendry, czy gorczycy, możemy je zmielić - najlepiej w małych ilościach, żeby nie zwietrzały.
Smak zmielonych przypraw staje się intensywniejszy, więc możemy ich dodawać mniej.
* * *
Doskonałą przyprawą do zup i sosów jest sok z cytryny - można postawić go na stole, aby każdy mógł urozmaicić sobie smak w trakcie degustacji, w dowolnej ilości.
Zamiast octu możemy używać spożywczego kwasu mlekowego.

* * *

Ogólne zasady stosowania najczęściej używanych przypraw:

MAJERANEK

Do potraw gotowanych (w surowych śladowe ilości), do ziemniaków (koniecznie), kasz, zup warzywnych i sosów można sypać śmiało po 3 - 4 duże (czyli nabierane pięcioma palcami) szczypty,

dobrze powtórzyć część z nich po zakończeniu gotowania.

Najlepszy świeży lub świeżo suszony, do zdobycia na targowiskach warzywnych.

Nigdy do ryżu i kaszy jaglanej.

TYMIANEK

Głównie do potraw gotowanych, zwłaszcza ziemniaków (daje piękny aromat, kiedy posypiemy ugotowane i przykryjemy na 5 minut) i innych warzyw, do sosów i zup. Używamy ostrożnie, po 1 - 2 szczypty, również do surówek.

Nigdy do ryżu i kaszy jaglanej.

CZĄBER

W niewielkich ilościach, jest intensywny w smaku. Idealny do brązowej i zielonej soczewicy. Do surówek w śladowych ilościach, do pomidorów więcej.

KUMIN

Tylko do potraw gotowanych, zwłaszcza do ziemniaków i warzyw.

GAŁKA MUSZKATUŁOWA

Używam jej sporo, właściwie do wszystkiego, jest dla kaszy gryczanej tym, czym cząber dla soczewicy.  Odmienia kaszę tak bardzo, że smakuje nawet osobom, które dotychczas za nią nie przepadały.

PIEPRZ BIAŁY

Niedoceniana przyprawa, świetnie uzupełniająca pieprz czarny i kolorowy.

Jak każdy pieprz, dodajemy pod koniec gotowania lub po zakończeniu.

CHILLI

Przyrządzając ostrą potrawę warto wzbogacić ją specyficznym smakiem chilli. Dodajemy po zakończeniu gotowania.

Dodając do potraw słodkich, wzmocnimy ich słodycz.

KARDAMON BRĄZOWY

Odmiana dużego kardamonu, doskonały do zup i sosów, tylko w sklepach ze zdrową żywnością.

TANDORI MASALA

W jej skład wchodzą najczęściej: czosnek, imbir, goździki, kmin, kolendra, koper włoski, cynamon, pieprz, cebula w proszku i liść laurowy. Najczęściej jednak wzbogacana jest glutaminianem sodu, więc używam jej sporadycznie. Świetna do potraw z pomidorami.

KMIN RZYMSKI

Świetnie wzbogaca smak wszelkich gotowanych potraw, dodajemy 2 - 3 średnie szczypty.

CZUBRYCA ZIELONA

Najczęściej jest mieszanką cząbru, kopru, natki pietruszki, mielonego korzenia lubczyku, czosnku granulowanego i kozieradki, a także suszonych warzyw.

Można jej używać do wszystkiego w sporych ilościach.

KURKUMA

Dobrze dodawać w niewielkich ilościach do większości potraw, do kawy. Kurkuma wpływa korzystnie na trawienie, wzmaga wydzielanie żółci, a zarazem działa rozkurczowo i bakteriobójczo. Ważne, żeby przy dodawaniu się "nie przesypała", ponieważ w takiej sytuacji nie można zneutralizować cierpkiego efektu takiego "przedawkowania", można jedynie powiększyć potrawę x 2 lub 3:)

CURRY

Bardzo przydatna przyprawa do wzbogacania smaku wszelkich potraw. W jej skład wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir, sól i niestety glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) - jeśli uda nam się zdobyć curry bez tego dodatku, tym lepiej.

Można używać w większych ilościach, czasem dla urozmaicenia warto od niej "odpocząć". Dotyczy to również innych przypraw - ważne, żeby nie popadać w rutynę sypania za każdym razem wszystkich, które mamy pod ręką. Dobrze dla odmiany przyprawić potrawę prosto, jedną lub 2 - 3 przyprawami.

OREGANO

Można używać dosyć śmiało, jednak nie za dużo. Stosujemy do większości potraw, świeże w większych ilościach - jak wszystkie zioła.

 

 

22:27, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »

Siemię lniane zawiera:

- cynk
- witamina E
- kwas tłuszczowy omega-3
- fitosteryny
- flawonoidy
- fitoestrogeny, naturalne hormony roślinne 

Składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć poziom cholesterolu, pozytywnie wpływają na pracę serca, regulują czynności układu pokarmowego. Regularnie zazywane siemię ma szeroko pojęte działanie odpornościowe i ogólno-lecznicze wspomagające cały organizm.

 


 

Po zmieleniu siemienia należy chronić je przed światłem, żeby uniknąć utlenienia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i zachować jego cenne właściwości.

 

00:13, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 lutego 2009

Nasiona dyni składają się w 30-40% z oleju, który zawiera fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarczają łatwo strawne białka, lecytynę, witaminy E, A, B9, B15 i mikroelementy: selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawarty w nasionach dyni tokoferol - witamina płodności - ma działanie afrodyzjakalne.

Nasiona dyni są największym wegetariańskim źródłem cynku. Cynk należy do najważniejszych składników mineralnych. Kontroluje przebieg procesów życiowych, sprawuje nadzór nad systemami enzymatycznymi i funkcjonowaniem poszczególnych komórek. Bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, utrzymuje odpowiednie stężenie witaminy E we krwi, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.

Cynk zapewnia prawidłową czynność prostaty, narządów rozrodczych, zmysłu wzroku i smaku, poprawia sprawność intelektualną i pamięć, stymuluje system odpornościowy, pomaga utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Wpływa na wygląd paznokci, skóry i włosów.

Więcej o cynku: kliknij tutaj

23:21, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »


Gomasio to jeden z ważniejszych i najczęściej stosowanych specyfików makrobiotycznych, zwany też solą sezamową. Jest to mieszanina uprażonych nasion sezamu i soli morskiej lub kamiennej. Gomasio to przyprawa o wszechstronnym, dopełniająco-równoważącym działaniu na organizm. Zawiera dużą ilość wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Makrobiotycy znają specyficzny zapach prażonych nasion i słonogorzkawy smak, który tak doskonale dopełnia słodki smak pełnego ryżu lub kaszy jaglanej, a także innych zbóż i warzyw. Gomasio można kupić w sklepach z żywnością naturalną, jako gotową przyprawę, ale warto sporządzić ją własnoręcznie.

Ziarenka soli w toku ucierania powinny całkowicie zniknąć pokryte olejem ze startych nasion sezamu. W ten sposób przygotowana sól, nie tylko nie wywołuje pragnienia, ale także neutralizuje działanie cukru i słodyczy na nasz organizm, a zwłaszcza na autonomiczny układ nerwowy.

Ponadto sól w tej postaci likwiduje, powszechnie dziś występującą i będącą przyczyną licznych schorzeń, nadmierną kwasowość krwi. Gomasio ma działanie jangizujące - efekt ten, poprzez "obkurczanie" komórek, tkanek i narządów, wzmacnia cały organizm. Proces ten jest bardzo widoczny podczas stosowania mono-diet makrobiotycznych (zbożowych), w których spożywamy zboża właśnie z dodatkiem gomasio.

Tkanki i organy zjangizowane są silniejsze i bardziej masywne, o gęstszej konsystencji, a organizm staje się mocniejszy. Jest to działanie o sile dośrodkowej, skupiającej (jang), będącej przeciwieństwem powszechnie dziś występującej w sposobie odżywiania sile odśrodkowej (jin). Sól, a także prażenie dają ten specyficzny i ozdrowieńczy, bo równoważący pracę organizmu, efekt jangizowania.

A dziś - przy nadmiernej ekspansji pierwiastka jin w odżywianiu i życiu - być bardziej jang, to znaczy hamować przedwczesne starzenie się oraz wprowadzać we własne życie umiar i harmonię. Oto sekret życia zdrowego, spójnego i twórczego. 

Gomasio nie tylko zapobiega zbytniemu zakwaszeniu krwi, ale też wyposaża organizm w drogocenny wapń. Stąd jest to niezastąpiony środek przeciwko osteoporozie. Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia. Dla porównania: mleko krowie zawiera go 118 mg, jaja kurze 65 mg, mleko kozie 120 mg, a rożne sery od 250 do 850 mg. 

Gomasio to tania, smaczna, prosta i szybka do sporządzenia i niezwykle bogata w składniki odżywcze przyprawa. Sporządzona własnoręcznie powinna być spożyta w ciągu 8-10 dni. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

źródło: internet

22:19, sekrety-kuchni , Zdrowie
Link Dodaj komentarz »


<myTaste.pl