Kategorie: Wszystkie | Do 15 minut | Do 30 minut | Do 5 minut | Napoje | Sztuczki | Zdrowie
RSS

Sztuczki

niedziela, 01 marca 2009
* * *
Kiedy gotujemy, bądźmy w jak najlepszym nastroju:)
Lepiej odłożyć na chwilę przygotowywanie jedzenia i poprawić sobie humor wg własnego sposobu. Jedzenie przyrządzane z chęcią i radością smakuje lepiej:)
* * *
Znacznie poprawimy smak ziemniaków, polewając je roztopionym masłem z podsmażoną lekko cebulką i wciśniętym czosnkiem
* * *
Ziemniaki, ryż i wszelkie kasze gotujmy w wodzie po gotowaniu warzyw. Używajmy jej wielokrotnie, da potrawom niepowtarzalny smak. Wodę przechowujemy do 3 dni koniecznie w lodówce.
* * *
Kasze:
- przed gotowaniem prażymy, wrzucamy do wrzątku
- jęczmiennej nie żałujemy wody, jeśli potrzeba ją dogotować, musi być zalana na 1-2 cm.
Łatwo ją odparować
- jeśli chcemy otrzymać kaszę na sypko, nie mieszajmy jej podczas gotowania
* * *
Do gotowania zup, warzyw i sosów dobrze jest dodać kawy.
* * *
Słodycz deserów wzmacnia odrobina soli oraz chilli.
* * *
Smak kaszy poprawi odgrzanie jej na patelni z masłem.
* * *
Żurek, który odstawimy na 3-4 godziny, uzyska pełniejszy bukiet smaków.
* * *
Kasza gryczana najpyszniejsza jest z masłem.
* * *
Jabłko kroimy nożem zamoczonym w soku cytryny, ma lekko cytrynowy smak. Podobnie plastry kabaczka lub cukini - możemy je wtedy smakować surowe.
* * *
Gotując wodę w garnku nie sólmy jej, w ten sposób zagotuje się szybciej.
Dopiero, gdy woda zacznie wrzeć, możemy ją posolić.

* * *

Zapobiegniemy zwiędnięciu sałaty lub marchwi,
wkładając je na 30 minut do letniej wody z odrobiną cukru.
Żywotność zielonej pietruszki przedłużymy wkładając ją opłukaną do słoika - zakręcamy i chowamy do lodówki:)

* * *

Cebula:
- łatwiej obierzemy z łuski, jeśli wcześniej na chwilę zanurzymy ją w letniej wodzie
- aby "nie płakać" przy krojeniu cebuli,  pokrój ją na mokrej desce wilgotnym nożem
lub włóż przed krojeniem na 30 minut do lodówki
-smażone krążki cebuli będą chrupiące,
jeśli posolimy je dopiero po zdjęciu z patelni - solone wcześniej puszczą sok
i zeszklą się, nie uzyskując chrupkości
- cebula zbyt drobno posiekana może zgorzknieć

* * *

Gdy przesolisz potrawę, dodaj jeszcze podczas gotowania surowego ziemniaka - wchłonie nadmiar soli.
* * *
Jedną szklankę kaszy lub ryżu gotujemy w 2,5 szklanki wody.
* * *

Intensywnego zapachu gotowanej kapusty, brukselki i kalafiora można uniknąć,
dodając do gotującej wody kilka łyżeczek mleka.

 

20:53, sekrety-kuchni , Sztuczki
Link Dodaj komentarz »


<myTaste.pl